Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výzvu za zachovanie prešovskej nemocnice podpísalo 832 zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: Oliver Ondráš

V prešovskej nemocnici pracuje okolo 1800 zamestnancov, z toho vyše 300 sestier podalo hromadnú výpoveď.

Prešov 19. januára (TASR) – Výzvu za zachovanie prešovskej nemocnice v pôvodnom rozsahu, ktorej fungovanie ohrozujú zdravotné sestry svojimi výpoveďami a odchodom na PN a OČR, podpísalo za šesť dní vyše 800 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Ako dnes informovala jej iniciátorka, vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckého oddelenia II. Ľubica Staroňová, podpísané hárky odovzdala v pondelok (18.1.) s počtom 786 podpisov na riaditeľstvo nemocnice. Výzva však naďalej koluje medzi zamestnancami. Podľa jej vyjadrenia k dnešnému popoludniu už evidovali celkom 832 podpisov a je predpoklad, že sa k iniciatíve pridajú aj ďalší zamestnanci.

„Myslím si, že to číslo je veľmi pekné. Je to prejav toho, že zamestnanci stoja za touto výzvou a chcú, aby nemocnica ostala v plnom rozsahu pracovať tak ako doteraz. Aby sme naďalej poskytovali zdravotnú starostlivosť. Ďalšie kroky sa uvidia,“ povedala Staroňová. V prešovskej nemocnici pracuje okolo 1800 zamestnancov, z toho vyše 300 sestier podalo hromadnú výpoveď.

Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková uviedla, že majú také informácie, že sestry, ktoré dali výpovede, sa v stredu (20.1.) chystajú do centra mesta, kde sa chcú verejne prezentovať pod heslom "Zachráňme nemocnicu v Prešove". Toto podujatie sa má konať pod organizačným velením Odborového združenia aj Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Cenková zdôraznila, že vedeniu nemocnice to vyznieva paradoxne, keď nemocnicu idú zachraňovať ľudia, ktorí jej chod komplikujú svojimi výpoveďami a hromadným odchodom na PN a OČR.

„Myslíme si, že v tejto situácii nemá z ich strany význam robiť akciu na námestí. Oveľa zmysluplnejšie by bolo vrátiť sa k pacientom. Nehovoriac o tom, že ide o tému, ktorú primárne iniciovala naša zamestnankyňa Ľubica Staroňová a za ktorú bola komorou aj verejne odsúdená,“ povedala hovorkyňa.

Cenková informovala, že v prešovskej nemocnici k dnešnému dňu nedošlo k výraznému posunu. Nemocnica dnes o 14.00 h evidovala oproti pondelku tri nové zrušenia výpovedí, doteraz stiahlo výpoveď spolu 77 sestier. Aktuálne na svojich výpovediach trvá 318. Nemocnica prijala za posledné obdobie 87 nových sestier. Dnes bolo 183 zamestnancov nemocnice na PN a OČR, z toho je asi 95 percent sestier vo výpovednej lehote.

S výzvou za zachovanie prešovskej nemocnice v pôvodnom rozsahu vyšla Staroňová 13. januára na generálnej porade nemocnice, kde poukázala na neetickosť a nemorálnosť formy štrajku sestier, ktoré sú vo výpovedi. Ako zdôraznila, podala ju ako človek, ako sestra, kolegyňa, ako vedúca pôrodná asistentka, ktorá v tejto nemocnici pracuje 34 rokov a chce tu pracovať aj naďalej. Z jej oddelenia nedala výpoveď ani jedna sestra, čo považuje aj za prejav zdravej komunikácie v kolektíve.