Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Výzvu pre kandidátov na šéfa ÚOOÚ majú zverejniť do konca septembra

Na archívnej snímke z 26. januára 2018 budova Úradu na ochranu osobných údajov SR. Foto: TASR - Martin Baumann

V požiadavkách na nového šéfa úradu je aj minimálne dvojročná prax v oblasti ochrany osobných údajov, uchádzači takisto budú musieť vypracovať odborný projekt na tému zadanú komisiou.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Výzvu na prihlásenie sa kandidátov na predsedu či predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) má Úrad vlády (ÚV) SR vypísať do 30. septembra. Rozhodla o tom vláda na svojom stredajšom rokovaní, na ktorom schválila návrh na určenie spôsobu výberu kandidátov na predsedu ÚOOÚ.

Najlepších kandidátov bude vyberať deväťčlenná komisia, ktorú zriadi ÚV. Na čele komisie bude vedúci úradu vlády, jej členmi budú zástupcovia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Kancelárie verejného ochrancu práv, Nadácie Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Spolku pre ochranu osobných údajov i Slovenskej advokátskej komory.

V požiadavkách na nového šéfa úradu je aj minimálne dvojročná prax v oblasti ochrany osobných údajov, uchádzači takisto budú musieť vypracovať odborný projekt na tému zadanú komisiou.

Lehota na predkladanie nominácií nesmie byť kratšia ako 20 kalendárnych dní odo dňa zverejnenia výzvy. Výzvu zverejní ÚV na svojom webe i webe ÚOOÚ. O zverejnení výzvy vydá ÚV tlačovú správu.

Komisia na základe výsledkov hlasovania navrhne prostredníctvom vedúceho úradu vlády kabinetu dvoch kandidátov, ktorí boli najúspešnejší spolu s odôvodnením odporúčania a tiež zoznam kandidátov, ktorých, aj spolu s odôvodnením, naopak neodporúča vláde schváliť.

ÚOOÚ je už viac ako rok bez vedenia. Bývalú predsedníčku Soňu Pőtheovú odvolala Národná rada SR ešte v apríli 2020. ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov.