Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Výzvy na slovenskú vládu: Zakážte predaj českých liehovín

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Tie sa bránia tým, že tieto etikety už niekoľko rokov nepoužívajú, a teda ide o falzifikáty. Polícia odporúča takto označené liehoviny vyliať alebo odovzdať na polícii. Foto: iDnes.cz

Zákaz má byť podobným opatrením, aké prijala poľská vláda, pričom v Poľsku sa problém s kontamináciou alkoholu metanolom ani nevyskytol.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR žiada dočasný zákaz predaja českého alkoholu na Slovensku. Má sa tak zabezpečiť ochrana spotrebiteľov pred nebezpečnými liehovinami, ktoré obsahujú metanol. "Dnes sme oficiálne požiadali Ministerstvo hospodárstva a Ministerstvo zdravotníctva aby priamo, alebo prostredníctvom svojich organizácií, ktoré vedú, zakázali predaj liehovín vyrábaných v Českej republike," povedal na dnešnom tlačovom brífingu prezident AZZZ Rastislav Machunka.

Zákaz má byť podobným opatrením, aké prijala poľská vláda, pričom v Poľsku sa problém s kontamináciou alkoholu metanolom ani nevyskytol. Ako Machunka upozornil, samotné české orgány označili tamojšie liehoviny za potenciálne nebezpečné pre českých občanov. Export liehovín z Česka je však naďalej povolený. "Myslíme si, že občania Slovenskej republiky si zaslúžia takú istú ochranu zdravia a života akú si zaslúžia českí občania," vyhlásil Machunka.

Podľa neho je celé rozhodnutie na vládnej strane Smer-SD nakoľko nie je potrebná žiadna koaličná dohoda. AZZZ preto vládu vyzýva aby prostredníctvom krízového štábu prijala adekvátne opatrenia.

Prezident Slovenskej potravinárskej a priemyselnej komory (SPPK) Milan Semančík na brífingu vyzval občanov, aby si pri nákupe liehovín dávali pozor na "pokútne" výrobky. Takisto aby nakupovali liehoviny v bežných kamenných obchodoch a nie od podozrivých distribútorov.