Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pätica vzbúrencov opustila #Sieť, chce rokovať s Mostom-Híd

Na snímke Andrej Hrnčiar (#SIEŤ) Foto: TASR - Michal Svítok

Dôvodom na odchod zo #Siete je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku.

Bratislava 16. augusta (TASR) - - Poslanci Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vystúpili zo strany #Sieť. O spolupráci chcú rokovať s Mostom-Híd. Oznámili to dnes.

Dôvodom na odchod zo #Siete je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. Ani nový predseda Roman Brecely im podľa ich slov nedal "žiadne záruky na odstránenie dôvodov, pre ktoré sme založili platformu Za zodpovednú politiku".

Sú presvedčení, že v #Sieti sa ani po výmene predsedu nič nemení. "Neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane," uvádzajú vo vyhlásení.

Pre rokovania s Mostom-Híd sa rozhodli na základe programovej blízkosti. V rámci Mosta-Híd by chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR.

Most-Híd bude večer rokovať o možnej spolupráci s odídencami zo Siete

Strana Most-Híd bude o prípadnej spolupráci s päticou odídencov zo Siete hovoriť na dnešnom večernom rokovaní predsedníctva. Pre TASR to uviedol hovorca Mosta-Híd András Nagy.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dnes nevylúčil rokovania s päticou poslancov. "Musia sa rozhodnúť, čo chcú robiť. Na základe toho prípadne budeme rokovať. Ale zatiaľ tam nie sme," povedal Bugár.

#SIEŤ: Jediným cieľom odchádzajúcich poslancov je čo najviac strane ublížiť

Na odchod pätice poslancov zo #Siete nie je dnes žiadny relevantný dôvod. Z celej doterajšej komunikácie je zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť. Týmito slovami reagoval predseda strany #Sieť Roman Brecely na dnešný ohlásený odchod poslancov Národnej rady SR Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka zo strany.

"Jedinou ich zásadnou výhradou bolo pôsobenie predchádzajúceho predsedu Radoslava Procházku, ktorý sa v záujme udržania jednoty strany na sneme vzdal svojej funkcie a dal tak priestor novej krvi," reagoval Brecely. Podľa jeho slov, žiadne ďalšie výhrady neodzneli ani na pondelkovom stretnutí. "A dodnes mi nie sú známe," doplnil predseda strany. Ako dodal, všetky ďalšie otázky bude na svojom najbližšom zasadnutí riešiť predsedníctvo #Siete.

Pätica poslancov okrem odchodu oznámila aj záujem rokovať s Mostom-Híd. Dôvodom odchodu je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. V #Sieti sa podľa nich nič nemení ani po výmene predsedu a nechcú ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane. Most-Híd bude o možnej spolupráci rokovať na predsedníctve. Ak by prijal päticu vo svojom poslaneckom klube, mal by v pléne po novom 15 hlasov.

Sieť má po odchode pätice poslancov v parlamente už len dvoch zákonodarcov Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišiel by miesto neho náhradník. Náhradníčka Zuzana Zimenová na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

Pätica poslancov nie sú jediní odídenci zo Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už po zostavení vlády. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD.