Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Odtajnite koncepciu letectva, žiada premiéra poslanec M. Fedor

Na snímke vystúpenie lietadla Mig-29AS Vzdušných síl SR na medzinárodných leteckých dňoch Slovak Interational Air Fest 2014 (SIAF 2014) na leteckej základni - letisku Sliač 30. augusta 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Opozičný poslanec zároveň pripomenul, že koncepciu letectva poslanci Národnej rady SR doteraz nevideli.


Bratislava 6. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (SDKÚ-DS) chce, aby premiér Robert Fico (Smer-SD) odtajnil koncepciu rozvoja vzdušných síl. "Odmietam, aby sa o ďalšom rozvoji letectva na Slovensku rozhodovalo za zatvorenými dverami na úrade vlády," vyhlásil pre TASR Fedor.

Opozičný poslanec zároveň víta snahu o modernizáciu letového parku ministerstva obrany a vnútra. Mala by sa však podľa neho diať podľa jasných plánov. "Z nich má byť jasné aj finančné krytie. Musí byť zrejmé čo, kedy a za koľko sa má obstarávať," doplnil Fedor.

Koncepcia je stále utajovaným dokumentom

Pripomenul, že koncepciu letectva poslanci Národnej rady SR doteraz nevideli. "Stále je utajovaným dokumentom. Nie je jasné, čo a v akom rozsahu sa chystajú jednotlivé bezpečnostné rezorty v blízkom období vlastne obstarávať," upozornil Fedor. Nepáči sa mu, že o zámeroch nákupov v hodnote desiatok miliónov eur sa poslanci dozvedajú zväčša "z útržkovitých medializovaných informácií". Preto žiada o informácie predsedu vlády.

Pýtal ich zatiaľ neúspešne už v júli. Vtedy chcel Fedor, aby do pléna prišli strategické modernizačné plány. "Podľa zákona o obrane Národná rada schvaľuje základné koncepcie bezpečnosti a obrany štátu a zásadné strategické dokumenty a rozvojové programy a plány," pripomenul Fedor. Fico podľa neho povedal, že v otázkach rozvoja obrany a bezpečnosti SR treba dosiahnuť zhodu naprieč politickým spektrom. Podľa Fedora sa však o to vláda v praxi neusiluje, keďže naďalej utajuje všetky modernizačné plány.

Kaliňák by chcel obmeniť civilnú letku

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) nedávno pre TASR povedal, že chce s poslancami brannobezpečnostného výboru prebrať možnosť obmeny lietadiel civilnej letky, ktorá spadá pod jeho rezort. Ministerstvo vnútra momentálne pracuje s dvoma ponukami, ktoré v tejto súvislosti dostal. S jednou z nich prišla talianska vláda, druhá je z Rakúska. Rím dáva k dispozícii jeden Airbus s dlhým doletom a jeden menší Falcon. Rakúsky súkromný prepravca Slovensku ponúka dva fokkery s tým, že by si s istým doplatkom zobral naše dva jaky.

Poslanec Ľubomír Galko navrhuje spojenie civilnej a vojenskej letky. Článok nájdete tu.