Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Vzdušný priestor SR bude spolu s Poľskom a Českom chrániť aj Maďarsko

Na snímke zľava námestník ministerky obrany ČR Daniel Blažkovec, poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, minister obrany SR Martin Sklenár a maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky počas fototermínu ministrov obrany V4 v priestoroch Grand Hotel Kempinski na Štrbskom plese pred rokovaním ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny. V Štrbe, okres Poprad 12. júna 2023. Foto: TASR Roman Hanc

Slovensko v súčasnosti čaká na oneskorenú dodávku nových stíhacích lietadiel F-16, prvé štyri kusy by mali prísť v priebehu budúceho roka.

Štrbské Pleso 12. júna (TASR) - Do ochrany vzdušného priestoru Slovenska sa zapojí aj Maďarsko. Po rokovaní s partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka na Štrbskom Plese o tom na tlačovej konferencii informoval slovenský minister obrany Martin Sklenár. Spolu s ministrom obrany Poľska Mariuszom Blaszczakom, námestníkom českej ministerky obrany Danielom Blažkovcom a maďarským ministrom obrany Kristófom Szalay-Bobrovniczkym zároveň podpísali spoločnú deklaráciu o tomto záväzku.

"Takúto dohodu sme mali doteraz s Poľskom a Českom, títo partneri strážia náš priestor už niekoľko mesiacov. Som rád, že sme takúto dohodu našli aj s Maďarskom o spôsobe jeho zapojenia do tejto iniciatívy," uviedol šéf slovenského rezortu. Dodal, že s využitím kapacít a lietadiel všetkých troch krajín môže Slovensko počítať do 31. decembra 2024. "Až kým na Slovensko dorazia objednané lietadlá F-16 a budú schopné vykonávať všetky úlohy na ochranu nášho vzdušného priestoru," dodal Sklenár.

Práve v takýchto časoch sa podľa slovenského ministra ukazuje súdržnosť a podpora zo strany našich susedov. Verí, že tieto skúsenosti budú vedieť v budúcnosti v prípade potreby využiť aj v prospech ostatných členov V4. Spolupráca pri ochrane vzdušného priestoru nad Slovenskom bude podľa neho založená na aktuálnych možnostiach danej krajiny. Objasnil, že je do veľkej miery integrovaná na základne osvedčených procesov NATO a podľa národných záujmov. "Vo vzdušnom priestore konečné slovo má vždy Slovensko," ubezpečil.



Partneri tiež hovorili o podpore Ukrajiny, situácia na jej území podľa Sklenára zásadne zmenila bezpečnosť aj prístup k tomu, ako dokážeme brániť naše územie i našich spojencov. "Veľmi jasne sme potvrdili, že sa chceme dopracovať k mieru čo najskôr," upozornil Sklenár. Na rokovaní sa venovali i júlovému samitu NATO vo Vilniuse, odkiaľ očakávajú jasné stanovisko v prípade akéhokoľvek útoku a z toho vyplývajúce činnosti a úlohy s dôrazom na zlepšovanie vojenskej logistiky.

Blaszczak pripomenul, že dôležitým odkazom spolupráce krajín V4 je aj nasadenie bojovej skupiny v Európskej únii (EÚ), ktorá je v pohotovosti do konca júna, keď jej úlohu prevezmú ďalšie krajiny. "Budujeme interoperabilitu, organizujeme spoločné cvičenia, investovali sme veľa prostriedkov do modernizácie našich obranných síl. Konkrétne do našej armády prinášame nové moderné systémy a taktiež v rámci EÚ máme naše vlastné záväzky spoločnej mobility. Pracujeme na zvyšovaní nášho potenciálu bezpečnostného priemyslu, čo sa týka výroby munície, a naše protiraketové systémy sa veľmi dobre osvedčili aj na Ukrajine," zhodnotil poľský minister. Zároveň upozornil na potrebu pomôcť krajine v boji proti agresorovi. Zničenie Kachovskej priehrady považuje len za ďalší dôkaz snahy Ruska posilniť svoje pozície. "Toto mal byť pokus o spomalenie ukrajinskej protiofenzívy, avšak takýmto spôsobom ohrozili životy desiatok tisíc ľudí, my sme zásadne proti tomu," skonštatoval Blaszczak.

V súvislosti s pomocou na Ukrajine nezdieľa V4 jednoznačne spoločné názory. Maďari naďalej deklarujú potrebu najmä humanitárnej pomoci a nesúhlasia s dodávkami zbraní. Tento postoj sa podľa maďarského ministra obrany nezmenil ani po zničení Kachovskej priehrady. "Je to ľudská i prírodná katastrofa, ktorej nám je veľmi ľúto. Akákoľvek devastácia by sa mala čím skôr ukončiť pokojom zbraní a takisto aj rokovaniami," uviedol.

Na snímke zľava námestník ministerky obrany ČR Daniel Blažkovec, poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, minister obrany SR Martin Sklenár a maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky počas slávnostného privítania ministrov obrany V4 v priestoroch Grand Hotel Kempinski na Štrbskom plese pred rokovaním ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny. V Štrbe, okres Poprad 12. júna 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


SR má dlhodobo podpísané zmluvy o spolupráci v oblasti vojenského letectva so všetkými partnermi z V4. Ochranu slovenského neba prevzali spojenci po uzemnení stíhačiek MiG-29. Slovensko v súčasnosti čaká na oneskorenú dodávku nových stíhacích lietadiel F-16, prvé štyri kusy by mali prísť v priebehu budúceho roka.

Hlavnými témami rokovaní V4 v Tatrách bola vzájomná spolupráca a zhodnotenie končiaceho sa slovenského predsedníctva, ktoré SR odovzdá českým kolegom. Sklenár v nedeľu (11. 6.) rokoval aj so štátnou tajomníčkou nemeckého rezortu obrany Siemtje Möllerovou. Po skončení sa stretnutia ocenil pokračujúci záujem Nemecka o bezpečnosť Slovenska, najmä iniciatívu ďalej poskytovať kapacity na posilňovanie spôsobilostí slovenských ozbrojených síl.