Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vznikla Slovenská asociácia archeológov

Ilustračné foto. Foto: TASR/TANJUG

Asociácia mala minulý týždeň ustanovujúce zasadnutie v Banskej Bystrici. Viac ako 30 archeológov z rôznych slovenských inštitúcií na ňom prijalo dokument s cieľmi asociácie.


Bratislava 26. januára (TASR) – Na Slovensku vzniklo nové profesijné združenie archeológov, založili ho pod názvom Slovenská asociácia archeológov (SAA). Jej členovia chcú formou kultúrnych a osvetových kampaní propagovať archeológiu ako vedu. TASR o tom informoval predseda SAA Milan Horňák.

"Chceme, aby archeológia dosiahla postavenie a uznanie v spoločnosti, aké si zaslúži," uviedol Horňák, ktorý viedol napríklad i archeologický výskum na severnej terase Bratislavského hradu. Pripomenul, že cieľom asociácie je archeológiu i profesionalizovať. "Do našej činnosti chceme zapájať aj dobrovoľníkov a podporovať študentské aktivity," dodal.

Asociácia mala minulý týždeň ustanovujúce zasadnutie v Banskej Bystrici. Viac ako 30 archeológov z rôznych slovenských inštitúcií na ňom prijalo dokument s cieľmi asociácie. "Jedným z hlavných cieľov SAA je tvorba dlhodobej stratégie ochrany kultúrneho dedičstva s dôrazom na archeologické nálezy a náleziská," vysvetlil Horňák.

V dokumente archeológovia zhodnotili súčasný stav archeológie na Slovensku a ponúkli riešenie v ôsmich základných oblastiach. "Ide napríklad o podporu regionálnej archeológie, zlepšenie ochrany archeologického dedičstva, pedagogickú sféru či popularizáciu archeológie," priblížil Horňák.

Podotkol tiež, že archeológia nie je len vŕtanie sa v zemi a dobrý archeológ musí nielen dokonale ovládať históriu, ale aj pracovať s modernými digitálnymi technológiami a metódami. "Je to vzrušujúca práca. Niečo ako detektívny román s otvoreným koncom," uzavrel.