Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vznikla webová aplikácia, ktorá prináša informácie o majetku politikov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom novej aplikácie Profil.Verejne.Digital je zobrazovanie verejne dostupných informácií o verejných funkcionároch, ktoré sú roztrúsené na rôznych štátnych webstránkach a v štátnych registroch.

Bratislava 22. januára (TASR) - Platforma Verejne.Digital spúšťa novú webovú aplikáciu Profil.Verejne.Digital určenú na jednoduché prehliadanie informácií o slovenských politikoch. V prvej fáze zobrazuje súčasných či bývalých poslancov a poslankyne Národnej rady SR zoradených podľa množstva nehnuteľností, ktoré vlastnia. Informujú o tom Rastislav Lenhardt a Michal Malý z občianskeho združenia Chcemvediet.sk.

Na prvom mieste rebríčka sa v počte nehnuteľností suverénne umiestnil Zsolt Simon (nezaradený). Počet jeho parciel významne vzrástol v rokoch 2011 a 2012, keď bol ministrom pôdohospodárstva za Most-Híd. "Vyskočilo to preto, lebo sa zmenil spôsob úpravy majetkových priznaní. Odvtedy sa uvádza aj počet parciel, nielen počet listov vlastníctva. Na každom liste vlastníctva totiž môže byť viacero parciel," vysvetlil pre TASR Simon.

Na margo svojej prvej priečky v rebríčku poznamenal, že je sedliakom. "Nakupujem poľnohospodársku pôdu v regióne, kde žijem. Som poľnohospodár a mám k tomu vzťah. Nákup pozemkov pokladám za dobrú investíciu aj z dlhodobého hľadiska, aj keď viem, že v obci Padarovce, odkiaľ pochádzam, priemyselné parky nebudú," dodal.

Na druhej priečke sa z hľadiska počtu položiek nehnuteľností umiestnil niekdajší poslanec Smeru-SD a bývalý šéf štátnej akciovky MH Manažment Branislav Bačík. Tretí je štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič (SNS). Do prvej päťky sa dostali aj exminister financií Ivan Mikloš a poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek.

Detailná profilová stránka každej osoby zobrazuje jej konkrétne nehnuteľnosti: ich popis v štandardizovanom tvare, ich polohu na mape a ponúka aj priame odkazy na elektronické listy vlastníctva na katastri. Vyobrazený je aj vývoj počtu nehnuteľností danej osoby počas predchádzajúcich rokov, na základe jej zverejnených majetkových priznaní na webe NR SR.

Poslanci Národnej rady sú verejnými funkcionármi a povinnosť podávať majetkové priznania im tak vyplýva z ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. "Tieto majetkové priznania zverejňuje Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií na webstránke Národnej rady, avšak bez možnosti zoraďovania, vyhľadávania, zobrazovania historického vývoja, bez štandardizovaného popisu jednotlivých nehnuteľností a bez prepojenia na štátny kataster nehnuteľností," uviedli Lenhardt a Malý.

Cieľom novej aplikácie Profil.Verejne.Digital je tak prehľadné zobrazovanie verejne dostupných informácií o verejných funkcionároch, ktoré sú roztrúsené na rôznych štátnych webstránkach a v rôznych štátnych registroch. Tím Verejne.Digital, ktorý je súčasťou občianskeho združenia Chcemvediet.sk, si od novej aplikácie sľubuje zvýšenie transparentnosti slovenskej politickej scény.