Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na Slovensku vznikne presná evidencia všetkých adries na Slovensku

Sídlisko v Šali Foto: TASR

Register adries bude obsahovať informácie o všetkých adresách a adresných bodoch bytových a nebytových budov, bez väzieb na osoby, ktoré disponujú právami k týmto budovám.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra SR plánuje na budúci rok spustiť do prevádzky Informačný systém Registra adries. Jeho legislatívny rámec pre fungovanie vytvorí Zákon o registri adries, ktorého návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. TASR o tom informovala Alena Koišová z rezortu vnútra.

"Register adries bude obsahovať informácie o všetkých adresách a adresných bodoch bytových a nebytových budov, bez väzieb na osoby, ktoré disponujú právami k týmto budovám. Údaje z registra budú slúžiť potrebám orgánov verejnej správy, najmä zložkám zabezpečujúcim ochranu života, zdravia či majetku osôb," uviedla Koišová. Adresné body budú využiteľné v informačných systémoch a navigáciách záchranných, policajných a iných bezpečnostných služieb. Podľa informácií z ministerstva ich však využije aj pošta, podnikateľská sféra a bežní občania.

Návrh zákona, ktorý by mal účinnosť nadobudnúť v júli 2015, počíta aj s prechodným obdobím, ktoré je určené predovšetkým na prvotné naplnenie registra adries údajmi. Rezort vnútra by to mal v spolupráci s obcami stihnúť v priebehu jedného roka. Register adries buduje v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Správcom registra bude ministerstvo vnútra.