Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vzniknúť by mohol elektronický register kandidátov vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Register má slúžiť ako zdroj pre tlač a distribúciu zoznamu zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Údaje o kandidátoch vo voľbách by sa mohli zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie by malo pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vznikne tiež priestor pre rôzne sociologické výskumy a vyhľadávanie v zoznamoch zaregistrovaných kandidátov. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý parlament vo štvrtok posunul do druhého čítania.

Podľa predkladateľa sa prijatím novely zákona naplní spoločenská objednávka, aby bolo možné nájsť údaje o kandidátoch na jednom mieste. "Vo voľbách do orgánov územnej samosprávy doposiaľ neexistuje jedno miesto, kde sa verejnosť môže oboznámiť s kandidátmi vo voľbách, ale informácie je potrebné dohľadávať na webových sídlach samosprávnych krajov, na webových sídlach obcí, prípadne na úradných tabuliach obce," zdôvodnil.

Register má slúžiť ako zdroj pre tlač a distribúciu zoznamu zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkov. Tým sa podľa MV eliminuje chybovosť spočívajúca v rozdielnosti údajov na zozname zaregistrovaných kandidátov a údajov na hlasovacom lístku. Údaje z registra sa majú poskytovať aj Štatistickému úradu SR na účely spracovania výsledkov volieb.

Register má obsahovať údaje o kandidátoch v parlamentných voľbách, vo voľbách do Európskeho parlamentu, vo voľbách prezidenta SR, vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a vo voľbách do orgánov samosprávy obcí.

Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. júna. Prvýkrát by sa aplikovala vo voľbách vyhlásených po nadobudnutí účinnosti novely.