Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Wlachovský na letnej škole diplomacie:Práca pre SR je atraktívna voľba

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský Foto: TASR Jaroslav Novák

Kľúčovou témou tohto ročníka školy, ktorý sa konal od 25. júna do 1. júla 2023 prevažne v Bratislave, bol boj proti odlivu mozgov.

Bratislava 30. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský v piatok odovzdal diplomy absolventom tretieho ročníka Letnej školy diplomacie Štefana Osuského (LŠDŠO). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MVZVEZ) SR.

"Som presvedčený, že práca pre Slovensko je aj naďalej atraktívnou voľbou pre mladých ľudí," skonštatoval Wlachovský.

Dvadsať účastníkov Letnej školy diplomacie si v piatok na záverečnej ceremónii prevzalo diplomy z rúk ministra zahraničných vecí Wlachovského a čestného prezidenta LŠDŠO Ivana Korčoka.

"Som presvedčený, že sme aj tento rok ponúkli účastníkom letnej školy atraktívny program, ktorý im priblížil nielen prácu v zahraničnej službe SR, ale aj prácu iných štátnych inštitúcií, ktoré sa spolupodieľajú na formovaní zahraničnej politiky a presadzovaní záujmov SR v zahraničí," uviedol šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že je potrebné, aby mladí Slováci, často aj so zahraničnou skúsenosťou, spájali svoju budúcnosť so Slovenskom.

Kľúčovou témou tohto ročníka školy, ktorý sa konal od 25. júna do 1. júla 2023 prevažne v Bratislave, bol boj proti odlivu mozgov a hľadanie nástrojov na udržanie mladej generácie na Slovensku.

Okrem diskusií s bývalým ministrom a čestným prezidentom projektu Ivanom Korčokom sa v rámci programu účastníci stretli s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom vlády Ľudovítom Ódorom, podpredsedníčkou vlády Líviou Vašákovou či politickými predstaviteľmi rezortu obrany a zahraničia.

Navštívili aj 46. kontingent talianskych ozbrojených síl, ktorý obsluhuje systém protivzdušnej obrany SAMP/T na leteckej základni v Kuchyni. Súčasťou programu letnej školy boli tiež praktické úlohy z diplomatickej praxe vrátane komunikácie s verejnosťou, negociačných cvičení či základov diplomatického protokolu a etikety.

Cieľom LŠDŠO je priblížiť mladým profesionálom, ako vyzerá slovenská diplomacia a zahraničná služba zvnútra, aké hodnoty ju formujú a aké sú jej priority. Projekt nesie meno veľvyslanca Štefana Osuského (1889 – 1973), ktorý sa ako politik a diplomat významným spôsobom zaslúžil o vznik Československa a svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval aj Roberta Schumana pri položení základov budúcej Európskej únie.