Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Wlachovský: Nie je čas na únavu z pomoci Ukrajine

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska, uviedol Wlachovský.

Bratislava/Viedeň 28. septembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský sa v stredu zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny Central 5 (C5) vo Viedni. Stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Minister Wlachovský v tejto súvislosti zdôraznil, že v súčasnosti nie je čas na únavu z poskytovania pomoci Ukrajine.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska,“ uviedol Wlachovský vo Viedni.

Na schôdzke sa diskutovalo aj o výzvach spojených s nelegálnou migráciou či rozširovaním EÚ, ale aj o situácii v regióne západného Balkánu či o energetickej bezpečnosti, diverzifikácii energetických zdrojov a znižovaní závislosti na ruských fosílnych palivách.

Neformálnu regionálnu platformu tvoria okrem Slovenska a Rakúska aj Česko, Maďarsko a Slovinsko.

"Potrebujeme sa posunúť v integračnom procese krajín západného Balkánu a stabilizovať tento región, rovnako ako nám záleží na pokroku nových kandidátskych krajín, ktorými sú Ukrajina a Moldavsko. Samozrejme, hodnotenie pokroku sa odvíja od plnenia dohodnutých kritérií," povedal Wlachovský.

V rámci rokovania ministrov sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie s generálnou tajomníčkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Helgou Schmid. Wlachovský uviedol, že nevidí žiadnu rozumnú alternatívu k OBSE a že správne fungovanie tejto organizácie je kľúčom k obnoveniu dialógu o zásadných otázkach mieru a bezpečnosti v Európe.