Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Wlachovský: RE pomohla SR pri integrácii do európskych štruktúr

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Ocenil postoj RE aj pri téme ruskej agresie na Ukrajine.

Bratislava 30. júna (TASR) - Pomoc Rady Európy (RE) pre Slovensko na ceste k európskej integrácii i demokratizácii východnej Európy po páde železnej opony bola nezastupiteľná. Pri príležitosti 30. výročia vstupu SR do RE ocenil v piatok význam tejto medzi medzinárodnej organizácie európskych štátov minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

"Pred tridsiatimi rokmi to bola podpora pri konsolidácii demokracie, ľudských práv či posilňovaní odolnosti našich štátnych inštitúcií. Dnes spolupracujeme napríklad aj v oblasti boja proti rasizmu a nenávistným prejavom, ochrane menšín či podpore slobody médií," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Ocenil postoj RE aj pri téme ruskej agresie na Ukrajine. Poukázal na to, že jej prioritou ostáva pokračujúca podpora napadnutej krajiny aj s ohľadom na vyvodzovanie zodpovednosti. Minister tiež pripomenul vytvorenie Registra škôd, ktorý označil za prvý krok k odškodneniu obetí. Pri tomto úsilí prisľúbil plnú podporu Slovenska.

K základným záväzkom členských štátov Rady Európy, ktorá vznikla v roku 1949, patrí povinnosť prijať princípy právneho štátu, rešpektovať ľudské práva a základné slobody všetkých osôb. Rada je dnes uznávanou medzinárodnou inštitúciou v ľudskoprávnej oblasti, iniciátorkou systému európskych dohovorov, ale aj diskusným politickým parlamentným fórom predstaviteľov rôznych strán a občianskych združení.