Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Wlachovský: Reforma Bezpečnostnej rady OSN je v záujme Slovenska

Na archívnej snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister Wlachovský zároveň zdôraznil, že Slovensko sa hlási k reforma BR OSN, pretože je potrebná a očakáva intenzívne diskusie o konkrétnych návrhoch reformy.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Reforma Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) je v záujme Slovenska a preto ju budeme podporovať. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii o aktuálnych témach medzinárodnej politiky minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. Minister minulý týždeň sprevádzal slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informuje TASR.

"OSN je inštitúcia, ktorá bola budovaná po druhej svetovej vojne. Zmenil sa počet štátov, zmenili sa vonkajšie podmienky, zmenilo sa veľmi veľa faktorov. Čo sa nezmenilo, je štruktúra OSN a jej inštitúcia," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Zároveň zdôraznil, že Slovensko sa hlási k reforma BR OSN, pretože je potrebná a očakáva intenzívne diskusie o konkrétnych návrhoch reformy.

"Nie je možné sa k tomu teraz vyjadriť, čo bude mať úspech a čo nie. V každom prípade reforma Bezpečnostnej rady OSN je v záujme Slovenska a my k tomu tak pristupujeme a budeme ju podporovať. Ale o jednotlivých krokoch budeme samozrejme diskutovať. Je dobré si najprv povedať, ako to chceme urobiť," uzavrel Wlachovský.

Šéf slovenskej diplomacie na tlačovej konferencii označil za hlavnú tému Valného zhromaždenia OSN pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine. Členské krajiny OSN Ruskú federáciu vyzvali na zastavenie agresie a stiahnutie vojenských zložiek z územia Ukrajiny. Podľa ministra Rusko musí niesť zodpovednosť za zločiny, ktoré pácha na Ukrajine.

Témou bolo aj porušovanie ľudských práv v Bielorusku. Minister uviedol, že Slovensko bude naďalej podporovať tamojšie demokratické sily. Za znepokojujúcu označil situáciu novinárov a najmä novinárok v Bielorusku, ktorí neustále čelia útokom a zastrašovaniu. Ich ochranu a bezpečnosť označil za jednu z ľudskoprávnych a zahraničnopolitických priorít.

Minister zahraničných vecí zdôraznil, že "OSN je pre Slovensko najdôležitejšou platformou angažovanosti na globálnej úrovni." Multilaterálna spolupráca je pre Slovensko jedinou, životne dôležitou možnosťou, ku ktorej neexistuje iná alternatíva.

Šéf slovenskej diplomacie v New Yorku tiež absolvoval sériu bilaterálnych stretnutí so svojimi partnermi. Rokoval s ministrami zahraničných vecí Ománu, Turecka a Tuniska a stretol sa s rezortnými partnermi krajín Vyšehradskej štvorky a Bukureštskej deviatky. Absolvoval aj neformálne stretnutie ministrov a ministeriek zahraničných vecí členských štátov EÚ.