Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Wlachovský: Slovensko podporuje právo Izraela na sebaobranu

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Slovenská republika dôrazne odsudzuje teroristické útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Bratislava/Maskat 10. októbra (TASR) - Slovenská republika dôrazne odsudzuje teroristické útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas a podporuje právo Izraela na sebaobranu. Na mimoriadnom zasadnutí šéfov diplomacií krajín EÚ to uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. TASR o tom v utorok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré sa uskutočnilo formou videokonferencie, zvolal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Hlavnou témou bol bezprecedentný útok Hamasu z pásma Gazy na Izrael, jeho dôsledky a hrozba eskalácie v regióne.

"Násilie a teror len znásobujú utrpenie a hyenistické zločiny Hamasu blokujú cestu k dialógu a mierovému riešeniu," povedal Wlachovský.

EÚ by podľa jeho slov mala mať záujem na "rýchlej deeskalácii a rokovaniach o prímerí, aby agresia Hamasu nespôsobila vznik širšieho regionálneho konfliktu". "Izraelčania aj Palestínčania si zaslúžia žiť v mieri a bezpečí," dodal.

Slovensko podľa Wlachovského dlhodobo podporuje dvojštátne zriadenie v rámci mierového procesu na Blízkom východe.