Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Wlachovský: SNP nám pripomína odvahu postaviť sa na správnu stranu

Miroslav Wlachovský počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Oslavy a pripomínanie si SNP sú podľa šéfa slovenskej diplomacie aj príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a umierali za slobodu.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Odkaz Slovenského národného povstania (SNP) je nadčasový, pripomína nám odvahu národa postaviť sa na správnu stranu dejín a brániť svoju slobodu. Pri príležitosti 79. výročia od vypuknutia povstania to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

"Naši predkovia sa spojili v boji proti útlaku a okupácii. Aj keď nevedeli, čo príde a čelili hrdelným trestom, so zbraňou v ruke sa vzopreli agresorovi. Ukázali nám, že zlu sa neustupuje," uviedol minister s tým, že povstanie patrí k najvýznamnejším míľnikom modernej histórie Slovenska.

Oslavy a pripomínanie si SNP sú podľa šéfa slovenskej diplomacie aj príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a umierali za slobodu. "Okrem toho, že sme sa ako národ postavili na správnu stranu dejín, SNP výrazne ovplyvnilo aj naše sebavedomie. Jeho účastníci si zaslúžia našu úctu, sú pre nás zdrojom inšpirácie," dodal minister prostredníctvom komunikačného odboru rezortu zahraničia.

Netreba však podľa Wlachovského zabúdať na to, že sloboda nie je samozrejmosť a treba si ju chrániť. Popretím odkazu SNP by podľa neho bolo aj zatváranie si očí pred agresiou, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva alebo pred snahou upierať iným krajinám právo zvoliť si vlastnú slobodnú cestu.