Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo: Z dôvodu štrajku je dnes zatvorených 137 škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 27. januára (TASR) - Počet škôl, ktoré dnes z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti pondelku a utorku (25. - 26.1.), opäť poklesol. Kým v prvý pracovný deň bolo zatvorených 179 škôl a o deň na to 151, dnes je to 137, čo predstavuje 2,04 percenta. Informuje o tom ministerstvo školstva. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 10.00 h.



"Dnes najviac klesol počet zapojených škôl do štrajku v Bratislavskom kraji. Kým včera bolo zatvorených 52 škôl, dnes je ich 34," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Naopak, počet zapojených škôl mierne stúpol v Trenčianskom kraji, kde je aktuálne zatvorených 15 škôl. V Trnavskom kraji je dnes zatvorených 19 škôl, v Nitrianskom 27, Žilinskom 16, Banskobystrickom 16, v Prešovskom dve a v Košickom osem. Ministerstvo upozorňuje, že podľa vyhlášky riaditelia škôl majú povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania, ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dnes však hovorí, že úplne zavretých je 290 škôl. Ďalších 186 je úplne ochromených a tam berú deti iba v nevyhnutných prípadoch. Na ďalších približne 300 školách je narušené vyučovanie. Podľa Branislava Kočana z ISU ministerstvo hovorí iba o základných a stredných školách a nezarátavajú materské školy, základné umelecké školy či školské kluby. Rezort školstva to však odmieta a tvrdí, že všetky tieto školy sú v ich číslach zarátané.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Dnes o 10.45 podľa webstránky ISU je do štrajku zapojených vyše 11.200 učiteľov z 821 škôl.

Nespokojní učitelia chcú v pondelok vytvoriť živú reťaz

Nespokojní učitelia chystajú na pondelok 1. februára v Bratislave ďalšiu protestnú akciu. Tentoraz pôjde o živú reťaz z učiteľov, rodičov a všetkých nespokojných so stavom v školstve. Informuje tom Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na svojej webovej stránke.

Podujatie sa v hlavnom meste začne o 15.30 h na Námestí slobody. Živé reťaze by sa mali uskutočniť aj v ďalších slovenských mestách.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Dnes po 14.30 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.000 učiteľov z viac ako 820 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

BRATISLAVSKÝ KRAJ
V bratislavskej ZŠ Tbiliská sa neučí už tretí deň, učiteľov trápia najmä platy

V Základnej škole Tbiliská v bratislavskej Rači sa už od pondelka (25.1.) neučí. Do štrajku je tu zapojených 20 učiteľov, dvaja sú dočasne práceneschopní a v škole zostalo 12 pedagógov. "Ja som už zažila nejaké štrajky, ale myslím si, že tento nebude úspešný. Druhá vec je, že naozaj dlho pretrvávajú problémy v školstve a nikdy nie je čas ich riešiť," povedala pre TASR riaditeľka školy Eva Šišková.

V škole zatiaľ funguje len školský klub detí. Môžu sem prísť žiaci 1. stupňa od 7.00 do 16.00 h. Túto možnosť využíva podľa riaditeľky okolo 40 detí. Súčasná situácia so štrajkom učiteľov sa môže na škole od štvrtka 28. januára zmeniť. Pravdepodobne niektoré triedy 1. stupňa sa budú opäť učiť. "Vyzerá to na 99 percent, ale nepoviem to presne. Predpokladáme, že by sme mohli učiť tretiakov, štvrtákov a jednu triedu prvákov," spresnila Šišková. Ako tvrdí, niektorí učitelia sa už zo štrajku odhlasujú, nie je ich však veľa.

Učitelia sa každý deň stretávajú v škole a informujú riaditeľku, či v štrajku ďalej pokračujú. "Nesnažíme sa robiť nátlak. Čakám, čo mi povedia dnes," podotkla Šišková. V piatok 29. januára by bola rada, aby škola fungovala v normálnom režime a deti dostali odpisy z polročných vysvedčení. "Keď to nepôjde inak, tak aspoň odovzdať ich tým triedam, ktorým to vieme zabezpečiť," uviedla Šišková.

Počas svojej 38-ročnej pedagogickej praxe už zažila niekoľko štrajkov. Tento však podľa nej nebude úspešný. "Nie je to šťastné načasovanie tohto štrajku, ale sú naozaj veľké problémy v školstve a treba ich riešiť," vysvetľuje. Myslí si, že vhodným časom na štrajk by bol september. Nesúhlasí s tým, aby štrajky prebiehali v období maturít či odovzdávania vysvedčení.

Učiteľov v ZŠ Tbiliská ťaží najmä plat. Pedagogický kolektív sa tu za posledné roky obmieňa a asi polovica učiteľov je mladých. "Tí mladí majú problém so mzdami. Máme veľa cezpoľných pedagógov, veľa pochádza z východného Slovenska, musia si tu zabezpečiť privát a vieme, aké sú drahé priváty v Bratislave. Veľká časť zo mzdy musí ísť na ubytovanie, čo je veľký problém," priblížila Šišková.

Problémom sú podľa nej aj učebnice. Ako učiteľka matematiky s dlhoročnou praxou tvrdí, že ešte nikdy neboli také zlé učebnice, akú sú tieto posledné. "Zodpovedne môžem povedať, že z nich sa nedá učiť a ani z nich neučíme," podotkla riaditeľka.

Upozorňuje aj na pracovné zošity. "Tie v minulosti nikdy nebolo treba, lebo učebnice boli dobré. Rodičia kupujú deťom pracovné zošity aj pre deviatakov, čo bol kedysi nonsens, aby deviatak mal pracovný zošit. To je však jeho jediná pomôcka, ktorá ho metodicky vedie a sú tam úlohy," povedala Šišková.

Myslí si tiež, že na Slovensku chýba systém vzdelávania učiteľov. Ako tvrdí, pedagógovia sa vždy vzdelávali, ale po roku 2008 len zháňali kredity, študovali, chýbali v škole a snažili sa, aby im mzda vzrástla. "Prešlo niekoľko rokov a stalo sa, že majú prestať platiť. To čo znamená, že nanovo budú naháňať kredity, keď si budú chcieť zvýšiť platy a zase sa bude za nich počas vyučovania suplovať. Nie je tu systém vzdelávania učiteľov," dodala riaditeľka.


Zo škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ostávajú dnes zatvorené dve - Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) v Bratislave a takisto bratislavská Stredná odborná škola (SOŠ) Svätoplukova, ktorá je zameraná na výchovu kaderníkov, manikérov či pedikérov. Hovorkyňa BSK Lucia Forman TASR takisto informovala, že k dnešnému dňu je do štrajku zapojených 24 škôl.

Na týchto školách ostáva štrajkovať 366 učiteľov. "Na 12 školách prebieha vyučovanie v bežnom režime, na zvyšných desiatich majú vzhľadom na vyšší počet zapojených pedagógov do štrajku upravené vyučovanie," doplnila hovorkyňa BSK aktuálne informácie.

V utorok (26.1.) bolo v rámci 58 škôl, ktorých zriaďovateľom je BSK, do štrajku zapojených 421 pedagógov z 26 škôl. Okrem aj dnes zatvorených škôl, ŠpMNDaG a SOŠ Svätoplukova, bolo vyučovanie prerušené aj v bratislavskej SOŠ masmediálnych a informačných štúdií Kadnárova. V štrajku tam bolo od pondelka (25.1.) 13 učiteľov, dnes štrajkujú už len traja. Vyučovanie na škole prebieha ako v bežný deň.

V Malackách sú otvorené už všetky školské zariadenia. Dnes obnovili vyučovanie aj v ZŠ na Štúrovej ulici, brány otvorí aj malacké Centrum voľného času (CVČ). Okresné mesto o tom informuje na svojej webovej stránke.

ZŠ na Štúrovej ulici bola v pondelok a utorok (25. a 26. 1.) zatvorená ako jediná z deviatich škôl a školských zariadení v Malackách. Do štrajku sa tam zapojila viac ako polovica pedagógov. "Dnes už učia všetci," informoval riaditeľ ZŠ Dušan Šuster.

Štrajk ovplyvnil v pondelok vyučovanie aj na ZŠ Dr. J. Dérera, kde bola v štrajku polovica pedagógov. Žiaci 9. ročníka dostali v tento deň riaditeľské voľno. Niektorí učitelia zo ZŠ Dr. J. Dérera ostávajú v štrajku aj dnes. "Vyučovanie pre deti je však zabezpečené," informovala zástupkyňa riaditeľky školy Jozefína Balúchová.

Do štrajku sa okrem učiteľov týchto škôl zapojili aj pedagógovia z CVČ.

TRNAVSKÝ KRAJ

Počet stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorých pedagógovia sa zapojili do štrajku, sa dnes zvýšil na sedem. Pribudli učitelia z Gymnázia Jána Hollého v Trnave, vyučovanie na škole, vzhľadom na ich nízky počet, ale pokračuje.

V upravenom režime fungujú aj dnes gymnáziá v Senici, Skalici, Seredi, Veľkom Mederi, Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi, Stredná odborná škola v Hlohovci. Informoval hovorca TTSK Patrik Velšic. Okrem toho štrajkuje aj Súkromná stredná odborná škola Via Humana v Skalici, kde zostali študenti doma a od dnes aj cirkevné Gymnázium Angely Merici, kde sa vyučuje podľa upraveného režimu.

V úplnom štrajku zostávajú aj tri základné školy (ZŠ) v Senici a tamojšia Základná umelecká škola. Podľa vedúceho spoločného školského úradu v Senici Petra Kovačiča štrajk podporuje aj štvrtá senická ZŠ na Mudrochovej ulici, tam sa ale vyučuje.

V Hlohovci zostávajú zatvorené takisto tri ZŠ - na Podzámskej ulici, na Ulici M. R. Štefánika i ZŠ Sv. Jozefa.

V obci Cerová (okres Senica) podľa riaditeľky ZŠ Boženy Malichovej zostávajú žiaci druhého stupňa doma, učí sa len na prvom stupni. "Pre veľkú chorobnosť detí nám prišlo do školy z 25 najskôr dvanásť, a potom iba šesť detí,“ povedala pre TASR. Počet štrajkujúcich učiteľov narastal od pondelka 25. januára z ôsmich na deväť učiteľov v utorok a desať ich štrajkuje dnes. "O štvrtka sa bude učiť v plnom rozsahu,“ dodala riaditeľka školy.

Štvrtok 28. a piatok 29. januára sa naopak nebude učiť na ZŠ na Vajanského ulici v Skalici. Vyučujúci vstupujú do štrajku až teraz, podľa riaditeľa Vladimíra Šenka ide o 32 z 50 pedagógov. Riadne vyučovanie by podľa neho malo začať 2. februára.

V Trnave sa učí na všetkých školách, niekde majú upravený režim. ZŠ Bottova ohlásila pre zvýšený počet zapojených učiteľov do štrajku na 28. a 29. januára zmenu, vyučovanie pre všetkých skončí o 11.40 h. V podobnom režime funguje od začiatku štrajku aj ZŠ na Ulici M. Gorkého, na ZŠ Kornela Mahra majú upravený režim na druhom stupni.

Jediná zapojená škola na území Piešťan - ZŠ M. R. Štefánika zostáva úplne zatvorená najmenej do konca tohto týždňa.

NITRIANSKÝ KRAJ

Počas dnešného tretieho dňa štrajku učiteľov sa vyučuje na všetkých 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Na štrajku sa dnes zúčastňuje 90 učiteľov zo siedmich stredných škôl, informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Upravený rozvrh pre všetky triedy majú na Gymnáziu Topoľčany a na Strednej odbornej škole na Ul. SNP v Šahách. V obmedzenom režime je zabezpečené vyučovanie na Gymnáziu Andreja Vrábela v Leviciach. Počas prvého dňa štrajku v pondelok 25. januára sa k štrajku pridalo 187 učiteľov zo 14 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK.

V krajskom meste Nitra nie je prerušené vyučovanie na žiadnej zo 14 základných a 25 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. „Všetky školy vyučujú v normálnom režime,“ informoval hovorca mestského úradu Andrej Jančovič. Z celkového počtu 548 pedagógov sa do štrajku zapojilo v pondelok (25.1.) 63 pedagógov, dnes ich počet klesol na necelú polovicu. „Počas dnešného dňa je do štrajku zapojených menej ako 30 pedagógov,“ potvrdil Jančovič.

Pre žiakov zostávajú naďalej zatvorené brány nitrianskych cirkevných základných škôl a škôlok. Od pondelka je až do odvolania zatvorená Základná škola s materskou školou sv. Gorazda na sídlisku Chrenová i Základná škola sv. Marka na sídlisku Klokočina. Zatvorená zostáva aj spojená Základná škola sv. Svorada a Benedikta, Materská škola svätých anjelov strážcov a Gymnázium sv. Cyrila a Metoda na Farskej ulici. Do štrajku vstúpilo 61 pedagogických zamestnancov spojenej školy, ktorá tak nie je schopná personálne zabezpečiť žiadne vyučovanie. Prerušená je aj prevádzka školského internátu a školského klubu detí. Piaristická základná škola sv. Jozefa Kalazanského, rovnako ako Piaristické gymnázium sv. Jozefa Kalazanského sa do štrajku zapojili v pondelok 25. januára, od utorka (26.1.) však výučba pokračuje podľa riadneho rozvrhu.

Štrajk učiteľov dnes na demonštrácii v Leviciach podporili stovky ľudí

Niekoľko stoviek ľudí z radov učiteľov, rodičov žiakov i ďalšej verejnosti sa dnes zišlo v Leviciach na demonštrácii na podporu štrajku pedagógov. Rečníci z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ale aj zástupcovia rodičov požadovali predovšetkým zlepšenie financovania škôl a prijatie systémových krokov, ktoré by zvýšili úroveň slovenského školstva.

„Vieme, že školstvo a zdravotníctvo sú tie dve oblasti, ktoré sú najviac zanedbávané. Ak nebudeme investovať do zdravotníctva a školstva, budeme chorí a hlúpi. Máme jedny z najhorších výsledkov v testovaní PISA, máme jednu z najnižších priemerných očakávaní dĺžky života. To sú kritické ukazovateľa, nad ktorými by sa mali predstavitelia vlády zamyslieť,“ skonštatoval vo svojom prejave Vladimír Crmoman z ISU, podľa ktorého učitelia už dlhodobo upozorňujú na zlú situáciu v školstve, no doteraz ich hlasy neboli vypočuté.

„Boli sme v štrajku v roku 2012, potom bežal štafetový štrajk, neustále posielame petície a výzvy. To ich máme podávať každý týždeň, aby si nás všimli? Prečo sa dávajú peniaze na nesystémové sociálne balíčky, keď žiak ide na vyučovanie vlakom zadarmo, ale príde do školy, ktorá nemá žiadne vybavenie? Prečo nemôžu mať rovnako kvalitné vybavenie všetky školy? Prečo pár škôl dostane mikroskopy, poriadne predražené počítačové vybavenie a zvyšné tisícky škôl už nie? Prečo máme mať nekvalitné internetové pripojenie za 70 miliónov eur? Tu sú peniaze, len tu chýba vôľa niečo zmeniť a my k tomu politikov musíme iba donútiť,“ skonštatoval Crmoman.

Dnešná demonštrácia v Leviciach je podľa jeho slov iba jedným zo série podujatí, ktoré učitelia po protestnom zhromaždení v Bratislave pripravujú po celom Slovensku. Okrem akcie v Leviciach sa dnes konal aj pochod v Topoľčanoch. Už vo štvrtok 28. januára bude nasledovať demonštrácia v Nových Zámkoch, pripravujú sa tiež zhromaždenia učiteľov a rodičov v Košiciach i Banskej Bystrici. „Okrem toho robíme aj množstvo ďalších akcií, pomáhame v domovoch sociálnych služieb, čítame deťom z kníh a robím ďalšie aktivity, ktorými ukazujeme verejnosti, že nám záleží na našej spoločnosti. My pokračujeme, pretože sa k nám pridávajú ďalšie školy,“ povedal Crmoman.

Učitelia sú podľa jeho slov odhodlaní vytrvať v štrajku tak dlho, ako to bude potrebné. „Pravdaže, nie všetci si môžu dovoliť štrajkovať dlhodobo. Veď máme medzi nami aj samoživiteľky, matky, ale my ťaháme za nich a vzniká tu lavínový efekt. Niektorí kolegovia si už možno nebudú môcť dovoliť štrajkovať, ale pridávajú sa ďalší a ten štrajk bude pokračovať. Momentálne sme aktualizovali štatistiku a stále sa to číslo drží dosť vysoko. Podľa posledných čísel je zapojených 11.800 učiteľov a viac ako 800 škôl. Toto je vážna situácia, ktorú by mala vláda riešiť,“ uviedol Crmoman.

Ochotu dlhodobo štrajkovať prejavili viacerí oslovení pedagógovia, ktorí sa dnes na demonštrácii v Leviciach zišli. Podľa Ervína Szalmu zo Základnej školy Andreja Kmeťa v Leviciach už učitelia nemajú na čo čakať, pretože súčasná situáciu v slovenskom školstve je neudržateľná. „Odmeňovanie učiteľov je nastavené tak, že si nedokážu dôstojne živiť svoje rodiny, a preto si musia privyrábať aj mimo školy. Ja sa takisto venujem rôznym iným činnostiam, moderujem, venujem sa starejšovaniu na svadbách, organizujem tábory, robím animácie... Som učiteľom od srdca. Je to moje poslanie a ako chlap by som dávno zutekal zo školstva a mohol by som sa zamestnať v nejakej dobrej firme v zahraničí. Ale nie sú mi ľahostajné naše deti. Preto som tu a chcem učiť, lebo viem, že chlapov a mladých ľudí je v školstve strašne málo, chýbajú, sú demotivovaní a odchádzajú,“ skonštatoval Szalma.

TRENČIANSKÝ KRAJ
K štrajku sa pripoja aj učitelia troch handlovských základných škôl

K štrajku sa od štvrtka (28. 1.) pripoja aj pedagógovia z trojice handlovských základných škôl (ZŠ). ZŠ na Mierovom námestí, Morovnianskej ceste a ulici Školská zostanú od štvrtka zatvorené, pre svojich žiakov však pripravili náhradný program.

Ako TASR informovala riaditeľka ZŠ na Mierovom námestí Iveta Jakubová, do štrajku sa zapojí 62,16 percenta pedagógov a vyučovanie nebude prebiehať zatiaľ 28. a 29. januára. "V prevádzke bude po oba dni štrajku od 7.00 h do 15.00 h školský klub detí, v telocvični budú zároveň prebiehať basketbalové aktivity. Jedáleň zabezpečí aj obedy pre deti, ktoré sa na dané dni prihlásia u vedúcej školskej jedálne," ozrejmila. Jakubová predpokladá, že štrajk nebude trvať viac ako nasledujúce dva dni, výpisy vysvedčení by tak mali deťom učitelia rozdávať v utorok 2. februára po polročných prázdninách.

Vyučovanie nebude zatiaľ prebiehať v uvedených dňoch ani na ZŠ na Morovnianskej ceste. "Do štrajku sa totiž zapája 69 percent pedagogického zboru," uviedla riaditeľka ZŠ Elena Šoltysová. V prevádzke však bude od 6.00 h do 16.00 h školský klub detí, a počas obedov aj školská jedáleň. "Pre zamestnaných rodičov žiakov nultého až štvrtého ročníka, ktorí nemajú kde dať svoje deti, zabezpečíme na tieto dva dni pedagogický dozor v čase školského vyučovania (od 7.30 h do 12.30 h) v priestoroch našej školy," doplnila riaditeľka. Výpisy vysvedčení by mali pedagógovia deťom rozdávať v utorok 2. februára.

Zatiaľ do neobmedzeného štrajku vstupuje časť pedagógov zo ZŠ Školská. "K štrajku sa od štvrtka pripojí 79 percent učiteľov," spresnila riaditeľka školy Ľudmila Pogádlová. Na škole bude v prevádzke v pracovných dňoch od 7.00 h do 15.00 h školský klub detí, počas štrajku budú mať zabezpečenú desiatu aj obed v školskej jedálni. "Výpisy polročných známok budú žiakom vydané až po obnovení vyučovacieho procesu," dodala Pogádlová.

Naopak, do štrajku sa v okrese Prievidza, mimo iných, nezapojila Základná škola s Materskou školou v Bojniciach. Ako pre TASR pedagógovia uviedli, súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, ale požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené.

Do štrajku sa v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) na základe údajov z webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov zapojili pedagógovia z vyše 60 škôl. Podľa ministerstva školstva v kraji vzdelávanie žiakom a deťom poskytuje celkovo 834 škôl. K dnešnému dňu ich zostalo v TSK zatvorených bez riadneho vyučovania celkovo 15, čo je 1,80 percenta všetkých škôl v kraji.

ŽILINSKÝ KRAJ

V súvislosti so štrajkom učiteľov zostávajú dnes v Žiline zatvorené tri základné školy (ZŠ) - Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Do štrajku je podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu zapojených 70 pedagógov. "V ZŠ Limbová štrajkuje 22 učiteľov, v ZŠ s MŠ Školská v mestskej časti Závodie funguje školská družina (ŠKD) a MŠ, štrajkuje 34 učiteľov. V ďalších piatich školách je zapojených od jedného do šesť učiteľov, vyučovanie nebolo prerušené. Ide o ZŠ s MŠ Do Stošky (1), ZŠ Jarná (1), ZŠ Martinská (2), ZŠ Slovenských dobrovoľníkov (6), ZŠ Vendelína Javorku (4)," uviedol Čorba.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník," dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (10), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia). "V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

Prakticky všetci učitelia a žiaci zo Základnej školy v Kriváni v okrese Detva, ostali aj dnes, tretí deň od začiatku štrajku učiteľov, doma. Škola má 21 pedagógov a asi 210 žiakov.

"Obecný úrad, ktorý je zriaďovateľom školy nám od začiatku vyšiel v ústrety. Oznámil rodičom, ktorí by potrebovali počas štrajku umiestniť deti mimo domova, aby ich priviezli na obecný úrad, kde malo byť o ne postarané. Nikto však takúto ponuku dodnes nevyužil," povedala TASR riaditeľka školy Oľga Gabľasová.

Podľa nej rodičia aj naďalej podporujú učiteľov v ich požiadavkách. Rozhodnutí zotrvať na svojich pozíciách sú zatiaľ aj učitelia, a to aj napriek tomu, že viacerí z nich sú samoživitelia rodín.

Riaditeľka okrem základných požiadaviek štrajkujúcich, ktorými sú vyšší plat pre pedagógov či systémové riešenia v školstve, hovorí aj o dlhodobom probléme v ich základnej škole. "Už najmenej päť rokov sa snažíme o kompletnú obnovu telocvične, do ktorej už aj zateká. U kompetentných sa však možnosť ako celý problém vyriešiť dodnes nenašla," povedala TASR.

PREŠOVSKÝ KRAJ
K štrajkujúcim učiteľom sa pripojí aj ZŠ na Dostojevského ulici

Do celoslovenského štrajku učiteľov sa v Poprade zapojili učitelia zo štyroch škôl, od štvrtka 28. januára sa k nim pridá aj Základná škola (ZŠ) na Dostojevského ulici. Hovorca mesta Poprad Marián Galajda informoval, že v ZŠ na Francisciho ulici sa do štrajku zapojil jeden učiteľ, v ZŠ F. Kráľa mesto eviduje 12 štrajkujúcich učiteľov.

"V Spojenej škole na Letnej ulici dnes štrajkuje 47 učiteľov, vo štvrtok a v piatok 29. januára ich bude 35," konkretizoval Galajda. Vyučovanie tu funguje v obmedzenom režime, viac ako 20 detí je v škôlke a ďalších viac ako 20 žiakov druhého a tretieho ročníka je umiestnených v dvoch triedach. V Základnej umeleckej škole na Štefánikovej ulici aktuálne pre štrajk nepracuje sedem učiteľov.

"Mesto Poprad vyzvalo riaditeľov škôl, aby v prípade zapojenia sa do štrajku v maximálnej možnej miere minimalizovali dopad na žiakov a rodičov. Spojená škola na Letnej ulici zabezpečí pre deti rodičov, ktorí nemajú možnosť iného umiestenia ratolestí, náhradný program v priestoroch školy. V prípade ZŠ s MŠ Dostojevského bude škola vo štvrtok a v piatok zatvorená z organizačných dôvodov a riaditeľ školy poskytol žiakom na tieto dva dni riaditeľské voľno," upozornil Galajda s tým, že do štrajku sa v tejto škole zapojí 49 zamestnancov z celkového počtu 56.



„V oblasti profesijného rastu zdieľame názor so Slovenskou komorou učiteľov. Novela zákona číslo 317/2009 je pre nás len začiatkom procesu, na konci ktorého bude kontinuálne vzdelávanie ako prostriedok na dosiahnutie použiteľných zručností a zdieľanie fungujúcich inovácií vedúcich k rozvoju funkčnej gramotnosti žiakov. Zároveň sa docieli zmena súčasného stavu, keď vzdelávanie učiteľov je často prostriedkom zvyšovania platu a nie zvyšovania profesijných kompetencií,“ uvádza sa v stanovisku učiteľského zboru. Okrem toho je podľa nich potrebné v oblasti edukácie uplatňovať inovatívne postupy vedúce k prechodu od tradičnej školy k modernému vzdelávaniu. Ciele v modernej dobe si podľa popradských učiteľov vyžadujú stanoviť základné štandardy v procese vyučovania s predpokladom ich nadstavby podľa aktuálnych potrieb dieťaťa.

„Deti by sa mali učiť pomocou vlastného skúmania, kritického myslenia a prirodzenej zvedavosti a rozvoj detí je dôležitý nielen v oblasti faktov a informácií, ale predovšetkým hodnôt, pracovných návykov a sociálnych zručností,“ uvádza sa ďalej v stanovisku. V čase štrajku cítia učitelia, že zmena v školstve je neodvratná, keďže sa konečne stáva predmetom verejných a politických debát. Dôvodom štrajku v SŠ na Letnej ulici v Poprade bolo predovšetkým nahromadené množstvo problémov ako podfinancovanie školstva, nedostatočné výsledky žiakov, klesajúci záujem o učiteľské povolanie, klesajúca kvalita univerzít a vedy či odchod mladých ľudí do zahraničia. Pre svoju iniciatívu si učiteľský zbor získal aj podporu veľkej väčšiny rodičov, ktorým predstavili svoje priority.

„Učitelia sa rozhodli vstúpiť do štvordňového štrajku, ktorý sa začal v utorok (26.1.). Z celkového počtu 74 zamestnancov sa 47 rozhodli pre dvojdňový štrajk, z nich 35 chce zostať štrajkovať až do piatka 29. januára. Dôvodom ich vstupu do štrajku je, že sú mladí a každý z nich pociťuje, že ten plat neodzrkadľuje ich vzdelania. To však nekladú na prvé miesto, dôležité je, aby sa systémovo riešili problémy v školstve,“ uviedla pre TASR riaditeľka SŠ na Letnej ulici v Poprade Viera Grohová. Dnes v spojenej škole fungovala iba materská škôlka, kde bolo umiestnených 24 z 94 detí a dve triedy prvého stupňa základnej školy, kde sa učí 24 detí druhého a tretieho ročníka. Vyučovanie v základnej umeleckej škole bude nahradené v iné dni.

Učitelia vstúpili do štrajku v utorok, v pondelok (25.1.) ešte dokončovali klasifikáciu žiakov v prvom polroku. „U nás sa začne učiť po polročných prázdninách, teda od utorka 2. februára,“ uzavrela Grohová.


Gymnázium na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi aj Základná škola s materskou školou (ZŠ, MŠ) vo Vyšných Ružbachoch zotrvávajú v štrajku, rovnako ako ZŠ s MŠ na Letnej ulici v Poprade. Naopak, Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni štrajk prerušilo, naďalej tu však ostávajú v štrajkovej pohotovosti.

„Učitelia sa dohodli, že prerušujeme štrajk pre to, že sme mali dohodnutý termín dňa otvorených dverí, do ktorého boli zainteresované základné školy, a nechceli sme ho už rušiť. Prerušujeme štrajk do konca tohto týždňa, aby sme dali dokopy polročnú klasifikáciu a mohli teda vo štvrtok 28. januára zorganizovať spomínaný deň otvorených dverí,“ zdôvodnil riaditeľ gymnázia Pavol Chmeliar. Následne sa v pondelok 1. februára učitelia rozhodnú, či budú v štrajku pokračovať. Škola bola zatvorená v pondelok a utorok (25. - 26.1.) a do iniciatívy sa podľa riaditeľa zapojil prakticky celý kolektív.

ZŠ s MŠ vo Vyšných Ružbachoch je taktiež od pondelka zatvorená, do štrajku sa zapojilo 13 zo 14 pedagógov, v práci ostala len riaditeľka školy Valéria Pulščáková. „Zatiaľ v štrajku ostávame, situácia sa mení priebežne, takže uvidíme. V našej škôlke prebieha vyučovanie normálne, základná škola je zatvorená,“ uviedla Pulščáková, ktorá svojich kolegov v štrajku plne podporuje. Školu momentálne navštevuje 127 žiakov, riaditeľka zatiaľ žiadne negatívne ohlasy od rodičov v tejto súvislosti nezaznamenala.

V obmedzenom režime zatiaľ pre štrajk funguje Gymnázium na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi, jeho riaditeľka pre TASR potvrdila, že žiaci majú skrátené vyučovanie a učia sa len niektoré predmety. „Časť pedagogického zboru ešte zotrváva v štrajku, mám avizované, že v ňom budú pokračovať ešte aj vo štvrtok a piatok. Prichádzajú mi však od niektorých učiteľov avíza, že nastúpia do práce ešte tento týždeň. Predpokladám, že do konca týždňa sa počet štrajkujúcich bude znižovať, aj napriek tomu však minimálne do konca týždňa budeme fungovať v obmedzenom režime, pretože nemáme 100 percent zamestnancov,“ priblížila riaditeľka gymnázia Mária Kaľavská.

Celkový počet pedagogických zamestnancov je tu 36, z nich dnes štrajkuje 23 učiteľov. Mladší žiaci majú vyučovanie štyri hodiny denne s náhradným rozvrhom. „Maturitné ročníky vykonávali prvé dva dni písomnú externú časť generálnej maturitnej skúšky z anglického jazyka a toto s nimi plánujeme robiť aj zvyšok týždňa. Budem sa snažiť zabezpečiť im vzdelávanie najmä v maturitných predmetoch ako angličtina, matematika či slovenský jazyk,“ dodala riaditeľka s tým, že od rodičov má prevažne pozitívne ohlasy na to, že sa škole podarilo zabezpečiť vyučovanie aspoň v obmedzenom režime. Žiaci sa tu učia do 11.30 h.

KOŠICKÝ KRAJ

Zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa dnes pre štrajk učiteľov nevyučuje na jednej škole. Rovnako ako v utorok (27. 1.) ide o Strednú zdravotnícku školu (SZŠ) v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov.

"Spolu sa na školách KSK dnes do štrajku zapojilo 210 učiteľov," informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. V školách, kde sa učitelia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach.

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach k dnešnému dňu zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (21 učiteľov), Poštová (1), Trebišovská (28) a Alejová (15), na Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (18), Škole úžitkového výtvarníctva (12) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (24) a Školská (16), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (28).

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov. Z nich sa v pondelok (25.1.) pri začiatku štrajku k nemu pridalo 177 učiteľov.

Na Zemplíne zostávajú pre štrajk zatvorené dve školy
Na území Zemplína sú dnes pre prebiehajúci štrajk učiteľov zatvorené dve školy. Základná škola (ZŠ) Pavla Horova v Michalovciach a tunajšia Stredná zdravotnícka škola (SZŠ).

Prvá škola je jednou z 12 základných a umeleckých škôl v meste Michalovce, druhá zasa jedinou strednou školou z celkového počtu 63, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj.

Ako informoval riaditeľ ZŠ Pavla Horova Slavko Pavolko, na škole sa do konca týždňa rozhodla štrajkovať väčšina učiteľov, vyučovanie tu prerušili ešte v pondelok (25.1.). Do piatka 29. januára zostane zatvorená zrejme aj tunajšia SZŠ, kde ešte aj k dnešnému dňu štrajkujú všetci 46 pedagógovia. Pre TASR to potvrdil riaditeľ školy Dušan Žaludko.

Na ostatných základných a stredných školách v Michalovciach sa dnes vyučuje, v niektorých však pre prebiehajúci štrajk podľa mimoriadneho režimu. Ide napríklad o Gymnázium Pavla Horova.

V obmedzenejšom režime dnes funguje ZŠ Jánosa Erdélyiho v meste Veľké Kapušany. V pondelok vstúpila do štrajku väčšina jej pedagógov, škola bola v tejto súvislosti do utorka (26.1.) zatvorená. V štrajku už počas dneška časť pedagógov nepokračuje, do ZŠ sa preto mohli vrátiť školáci. Počas dňa sa však venujú iba herným činnostiam. „Vo štvrtok (28.1.) už v štrajku nebudeme, začína sa riadne vyučovanie. V práci by už malo byť všetkých 42 pedagógov školy,“ priblížila riaditeľka ZŠ Adriana Kovács.

V niektorých okresoch Zemplína (Humenský, Sninský, Medzilaborecký) sa do štrajku učiteľov doteraz nezapojila ani jedna škola. Vo Vranovskom okrese štrajkujú niekoľkí jednotlivci, na školách, kde pracujú, sa však riadne vyučuje. Ide o ZŠ v Tovarnom a v Sačurove a ZŠ na Kukučínovej ulici vo Vranove nad Topľou, v ktorej štrajkuje od pondelka iba jeden pedagóg, informoval TASR riaditeľ ZŠ Martin Babiak.



Časť učiteľov na Slovensku v pondelok (25.1.) vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.