Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Z ARCHÍVU TASR: Čo želal Anton Srholec ľuďom na Nový rok 2015?

Na archívnej snímke kňaz a disident Anton Srholec, ktorý podporil skupinu iniciátorov medzinárodnej petície za rehabilitáciu trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka počas tlačovej konferencie 24. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Novoročné želanie predniesol Anton Srholec v rozhovore pre TASR, agentúra správu zverejnila 1. januára 2015.

Bratislava 7. januára (TASR) – Dnes ráno sa celé Slovensko dozvedelo smutnú správu: obľúbený kňaz, charitatívny pracovník, predstaviteľ antikomunistického odboja, ale najmä dobrý, poctivý človek Anton Srholec prehral svoj boj s ťažkou chorobou.

Vo veku 86 rokov podľahol v bratislavskej nemocnici rakovine pľúc. Kondelencie vyjadrili prakticky všetky špičkové osobnosti slovenskej politickej scény, počnúc prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom až po predsedov opozičných strán.



Teraz.sk vám prináša želanie, ktoré ľuďom adresoval práve pred rokom samotný Srholec. Novoročné želanie predniesol v rozhovore pre TASR, agentúra správu zverejnila 1. januára 2016.

Novoročné želanie Antona Srholca ľuďom do roku 2015

Aj keď žijeme v pesimistickej dobe poznačenej vojnami, konfliktami či únavou, kňaz Anton Srholec verí, že aj v roku 2015 bude pribúdať ľudí, ktorí budú nezištní a ochotní pomôcť druhým v ťažkostiach. U bohatých a úspešných ľudí zas očakáva viac záujmu o duchovné hodnoty.

"Želal by som si, aby v tomto relatívne a stále tvrdím bohatom svete v teple a istom sociálnom, zdravotnom zabezpečení, aby pribúdalo ľudí, ktorí nežijú len pre to, aby mali, ale aby sa stávali priateľmi, budovali mosty, aby si podávali ruky," uviedol v rozhovore pre TASR Srholec. Ako dodal, v našej spoločnosti je veľa rán a je dôležité, aby sme sa s citom s láskou týchto rán dotýkali. "Prichádzame k tomu, že nežijeme len z chleba, že žijeme z každého slova a z múdrosti," dodal.

Srholec si do nového roka želá, aby aj napriek nepriaznivým správam mali ľudia nádej, že sa všetko urovná. "Ale už sa nemôžeme spoliehať na to, že to niekto urobí alebo že to pán Boh zariadi, ale my všetci budeme musieť pracovať na tom, aby ten svet žil v pravde, spravodlivosti, bol solidárny a úctivý k človeku, aby chudobní ľudia mali svoju dôstojnosť a to je namáhavý proces," zdôraznil Srholec.