Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová: Dosah autizmu na človeka a jeho rodinu je závažný

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svetový deň si pripomenula aj šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Bratislava 2. apríla (TASR) - Dosah autizmu na človeka a jeho rodinu je závažný. Naša spoločnosť by mala vychádzať v ústrety potrebám ľudí s touto poruchou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti utorkového Svetového dňa povedomia o autizme. Vyzdvihla všetkých, ktorí sa usilujú o ich integráciu.

Hlava štátu pri tejto príležitosti navštívila Autistické centrum Andreas. Ocenila jeho pracovníkov. "Centrum pracuje na hrane svojich kapacít, záujem o jeho služby ďaleko prevyšuje jeho možnosti. Na Slovensku je, žiaľ, pokrytie špecializovanými zariadeniami nepostačujúce, pritom budúcnosť detí s poruchou spektra závisí od toho, či dostanú v ranom veku správnu intervenciu," dodala na sociálnej sieti.

Svetový deň si pripomenula aj šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). "Každý človek s autizmom je jedinečný, čo vyžaduje osobitný prístup. Autizmus neznamená izoláciu od spoločnosti. Práve naopak, s podporou a pochopením môžu ľudia s autizmom nájsť svoje miesto vo svete, využiť svoje schopnosti a zručnosti," poznamenala.

Autizmus je vývinové ochorenie. Jeho prejavy sa môžu líšiť. Často zahŕňajú ťažkosti so sociálnou interakciou a komunikáciou či opakujúce sa správanie spojené s limitovaným množstvom stereotypných činností, ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva.