Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová preferuje verejnú voľbu sudcov ÚS SR, M. Šefčovič tajnú

Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá získala najviac hlasov v 1. kole sobotňajších prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR a druhý najvyšší počet získal Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uviedli to v dueli kandidátov na prezidenta v RTVS.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová sa prihovára za verejnú voľbu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR Jej protikandidát Maroš Šefčovič je naopak presvedčený, že by mala byť tajná. Uviedli to v dueli kandidátov na prezidenta v RTVS.

"Nejde o výkon verejného práva, ktoré má byť v zmysle ústavy tajné, ide o výkon verejnej moci, kde sú vyššie nároky na transparentnosť. Voliči majú právo vedieť — kto ako hlasoval," myslí si Čaputová. Verejná voľba podľa nej lepšie sedí k slovenskej realite, kde sa voľba sudcov stala nielen politickou témou, ale do istej miery aj politickou korisťou. "Toto zvyšuje nároky na dohľad verejnosti," myslí si kandidátka.

Šefčovič obhajoval tajnú voľbu. "A to aj z toho dôvodu, že sa ústavní sudcovia budú vyjadrovať aj k takým témam, ako je budúcnosť niektorých politických strán," pripomenul. Sudcovia by sa preto podľa jeho slov nemali cítiť, že sú politikom zaviazaní za to, že ich zvolili. Tajná voľba je tiež podľa Šefčoviča štandardom, akým sa riešia všetky personálne otázky v západnej Európe. "Mali by sme sa z tohto poučiť," myslí si eurokomisár.