Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

VIDEO: Z. Dolinková ostáva vo funkcii, poslanci ju neodvolali

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Pavol Zachar

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju v utorok neodvolali. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Hovorili aj o ohrozovaní eurofondov. Dolinková odmietla ich výčitky. Tvrdí, že jej rezort postupne rieši spomínané problémy. Informovala, že pripravuje aj reformu všeobecnej ambulantnej starostlivosti.



Dolinková poďakovala za podporu, odmieta opozičné dôvody na jej odvolanie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa poďakovala koaličným partnerom a poslancom za podporu. Zdôraznila, že o problémoch v zdravotníctve diskutovala aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a dostala uistenie o podpore zo strany vlády. Naďalej odmieta argumenty opozície, ktorá sa ju pokúsila z pozície odvolať. Jej návrh označila za slabo odôvodnený.

Kritizovala aj diskusiu v pléne, hovorí o divadle opozície. Štyria opoziční poslanci podľa nej dookola opakovali to isté. Za veľa vecí, ktoré jej vyčítali, pritom podľa nej môžu iniciátori jej odvolávania, a to Marek Krajčí (hnutie Slovensko), Peter Stachura (KDH) a Oskar Dvořák (PS).

Ministerka poznamenala, že pri nástupe do funkcie dostala na ministerstve veľa rozrobených a nedokončených vecí. Napríklad optimalizáciu siete nemocníc. "Jednotlivé nemocnice neboli viac ako rok zaradené do jednotlivých typov a ja som akútne musela situáciu riešiť," povedala.

Pripomenula, že po nástupe do funkcie museli začať riešiť aj pediatrickú krízu a poukázala na novelu zákona, ktorú v utorok schválil parlament. Tá má skrátiť ordinačné hodiny pediatrických ambulancií tak, aby ordinovali počas celého týždňa a jeden deň aj do neskorších hodín popoludní. Deklarovala tiež, že na týždennej báze dostáva aj odpočty pri projektoch, na ktoré sa majú čerpať financie z fondu obnovy.

Odvolávanie Dolinkovej iniciovali opozičné hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako sú kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier, ale aj ohrozovaním eurofondov. V utorkovom hlasovaní bolo za odvolanie ministerky 64 zo 142 prítomných poslancov a 78 proti.