Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Z elektrických zariadení majú vymiznúť štyri nebezpečné látky

Ilustračné foto. Foto: TASR/KRPZ v Prešove

Nová legislatíva má v zmysle európskej smernice platiť od 22. júla 2019.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Štvorica nebezpečných látok by mala vymiznúť z elektrických a elektronických zariadení. Počíta s tým vládny návrh novely zákona o obmedzení ich používania, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

"Doplnené nebezpečné látky bis(2-etylhexyl)-ftalát (DEHP), benzyl-butyl-ftalát (BBP), dibutyl-ftalát (DBP) a diizobutyl-ftalát (DIBP) sú látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy, keďže môžu mať počas postupov nakladania s odpadom z elektrických zariadení a elektronických zariadení negatívny vplyv na recykláciu, ako aj na ľudské zdravie a životné prostredie," vysvetlil envirorezort.

Nová legislatíva má v zmysle európskej smernice platiť od 22. júla 2019. V prípade zdravotníckych pomôcok, ako aj monitorovacích a kontrolných prístrojov, začne zákaz platiť o dva roky neskôr.

Do druhého čítania sa dnes dostal aj návrh novely zákona o odpadoch, ktorého cieľom je zabezpečiť odstránenie nedostatočnej transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady. Európska komisia totiž upozornila Slovenskú republiku na možné prípady nesúladu nového zákona o odpadoch a vykonávacích predpisoch s rámcovou smernicou o odpade. Útvary Európskej komisie súhlasili s predloženými vysvetleniami Slovenska z 18. februára 2016, pri niektorých bodoch však naďalej vyžadujú zmenu právnych prepisov.