Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Z najvyšších ústavných činiteľov zarobila vlani najviac prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka za výkon verejnej funkcie v kalendárnom roku 2022 uviedla v oznámení príjem vo výške 159.313 eur. Iný príjem neuviedla.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nasleduje Eduard Heger, ktorý minulý rok zastával funkciu predsedu vlády. Najmenšie príjmy mal vtedajší predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Vyplýva to z oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov verejných funkcionárov za rok 2022, ktoré sú zverejnené na webe parlamentu.

Prezidentka za výkon verejnej funkcie v kalendárnom roku 2022 uviedla v oznámení príjem vo výške 159.313 eur. Iný príjem neuviedla. Hlava štátu tiež priznala nehnuteľný majetok ako rodinný dom, chatu a ornú pôdu v Pezinku. Priznala i vlastníctvo auta, úspory aj hypotekárny úver.

Expremiér Heger podľa zverejneného priznania zarobil v minulom roku 68.541 eur z výkonu verejnej funkcie. Ani on neuviedol iný príjem. Vlastní byt v bratislavskej Dúbravke či ornú pôdu v Jablonci. Priznal tiež podiel v s. r. o., ale aj hypotekárny úver.

Kollár minulý rok zarobil 45.885 eur za výkon verejnej funkcie. Priznal viacero nehnuteľností, napríklad dom v bratislavskom Starom Meste, na thajskom Koh Samui či v Dubaji, chatu v rakúskom Bergu i byt v Španielsku. Medzi hnuteľným majetkom uviedol zariadenie nehnuteľností, umelecké diela zberateľskej hodnoty či zbierku hodiniek a šperkov. Priznal i vklady v bankách, ochranné známky, cenné papiere, akcie v akciových spoločnostiach i obchodné podiely v s. r. o.