Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Sociálne: Z. Stavrovská žiada reformu opatrovníctva

Na snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská počas tlačovej konferencie na tému - Reforma opatrovníctva na Slovensku v nedohľadne - výzva politickým stranám v Bratislave v utorok 25. júla 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Žiada tiež budúceho ministra spravodlivosti SR, aby urýchlil dokončovacie práce na tejto legislatívnej zmene.

Bratislava 25. júla (TASR) - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská žiada reformu opatrovníctva s cieľom zabezpečiť plnú ochranu práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím. Na potrebu reformy, ktorá by do slovenskej legislatívy zaviedla aj právny nástroj podporovaného rozhodovania, upozorňujú odborníci už od roku 2010. Informovala o tom na utorkovej tlačovej konferencii.

"Naším cieľom je, aby osoby s mentálnym postihnutím mali rovnaké možnosti a práva na samostatné rozhodovanie ako ostatní. Títo ľudia potrebujú podporu, aby sa mohli slobodne rozhodovať, no zároveň nebyť zbavení spôsobilosti na právne úkony," uviedla komisárka.

Podporné rozhodovanie by bolo zabezpečené podporcom, ktorým môže byť fyzická alebo právnická osoba, prípadne kombinácia viacerých fyzických osôb či poradcov na rôzne oblasti života. Podporca radí a poskytuje pomoc pri rozhodovaní, ale samotné rozhodnutie človek urobí sám.

Na ministerstve spravodlivosti táto téma podľa nej nenašla doteraz prioritu, a preto žiada politické strany, aby sa v príprave svojich aktivít v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami ujali tejto témy a prijali ochranu týmto ľuďom. Žiada tiež budúceho ministra spravodlivosti SR, aby urýchlil dokončovacie práce na tejto legislatívnej zmene.

Stavrovskej výzvu podporuje aj nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Jana Žitňanská. "Hoci sme sa zrušením úplného pozbavenia spôsobilosti na právne úkony v roku 2016 priblížili k štandardom v iných krajinách, ešte stále nenapĺňame všetky naše záväzky na ochranu práv osôb s mentálnym znevýhodnením," skonštatovala. Prisľúbila sa tejto téme podrobne venovať a v prípade možnosti novú legislatívu presadiť.