Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kauza zmenky: Ťapáková a Settele vypovedali ako svedkovia

Na snímke uprostred generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 10. septembra 2019. Foto: TASR

Vzťah s obžalovaným Marianom K. neopisuje Zuzana Ťapáková ako priateľský, spomína na jeho príchod do Markízy v roku 1998, ktorý bol sprevádzaný hrubou silou.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Bývalá generálna riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková nemala o zmenkách žiadnu vedomosť. Vypovedala tak rovnako ako ostatní riaditelia televízie, ktorí doposiaľ svedčili na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v kauze falšovania zmeniek televízie a marenia spravodlivosti. Pred senátom ŠTS má v utorok pokračovať neverejná výpoveď bývalého novinára a niekdajšieho šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Predvolaný je aj súčasný riaditeľ televízie Matthias Settele.

"O zmenkách som sa dozvedela, až keď boli medializované," uviedla na začiatku svojej svedeckej výpovede Ťapáková v Ústave na výkon väzby (ÚVV) v Bratislave. Ako generálny riaditeľ, spolukonateľ a štatutárny zástupca televízie sa musela podpisovať pod účtovné uzávierky aj výročné správy. V rámci výkonu svojej funkcie sa však o zmenkách nikdy nedozvedela. "V účtovníctve sa nenachádzali," dodala. Jej vzťah s obžalovaným Marianom K. neopisuje ako priateľský, spomína na jeho príchod do Markízy v roku 1998, ktorý bol "sprevádzaný hrubou silou". O angažovaní sa zavraždeného právnika Ernesta Valka v kauze nemala vedomosť. Obe tvrdenia sú v konflikte s výpoveďou obžalovaného.

Neskôr vo výpovedi odpovedala na otázky obžalovaného Mariana K. Zaujímala ho finančná situácia Markízy, ale aj jej rozprávanie o obsadení televízie. Keď sa jej pýtal na ozbrojených ľudí, tak okrem tvrdenia, že ju títo ozbrojení muži vítali na parkovisku, doplnila aj informácie o stretnutí v kancelárii riaditeľa. "Keď sme sedeli spoločne v kancelárii pána R., tak ste nám oznámili, že novým generálnym riaditeľom je Peter Čongrády, ktorý tam sedel ozbrojený," doplnila.

Exriaditeľka televízie bola predvolaná už v júli na pojednávanie v Pezinku, kde sa nedostavila. Jej výsluch pokračuje otázkami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Na pojednávaní je prítomný obžalovaný Marian K. Pavol R. dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Na snímke Marian K. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 10. septembra 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


Výsluch Petra Tótha sa začal v pondelok (9. 9.) s výrazným omeškaním vzhľadom na dlhú výpoveď obžalovaného Mariana K. Z výpovede bola vylúčená verejnosť na návrh prokurátora Šantu. Obával sa vyzradenia informácií z prípravných konaní, vzhľadom na to, že Tóth je svedkom vo viacerých trestných veciach.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej.


Settele nemal o zmenkách žiadne vedomosti, považuje ich za falzifikát



Súčasný riaditeľ TV Markíza Matthias Settele nemal o zmenkách pred ich medializáciou žiadne vedomosti a považuje ich za falzifikát. Vypovedal tak pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Ústave na výkon väzby Bratislava vo veci falšovania zmeniek a marenia spravodlivosti, ktorého sa podľa obžaloby dopustili Marian K. s Pavlom R.

Settele počas svojej výpovede za pomoci tlmočníka vysvetľoval, že Markíza podlieha veľmi prísnym interným kontrolám, ako aj externým audítorom.



Deje sa tak vzhľadom na to, že je materská spoločnosť televízie CME vedená na burze v New Yorku aj v Prahe. To má korešpondovať aj s predloženými listinnými dôkazmi, ktoré sa podľa obhajcu televízie Daniela Lipšica majú týkať auditovaných správ CME.

Tie mali byť predložené americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC), "z ktorých vyplýva, že existencia zmeniek evidovaná nebola, napriek tomu, že by evidovaná byť musela".

Marian K. sa Setteleho pýtal aj na ponuku, ktorú smeroval k právnemu tímu Markízy po tom, čo mu Okresný súd Bratislava V uznal jednu zo zmeniek bez toho, aby skúmal jej pravosť. V rámci tejto ponuky mal tvrdiť, že riešenie sporu nebude Markízu nič stáť.

O tejto ponuke Settele nevedel vzhľadom na to, že sa s prípadom zmeniek nezaoberá do detailov. V komentovaní výpovedi svedka Setteleho sa však vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich vyjadrila, že o ponuke obžalovaného Mariana K. vedela a informovala o tom aj právnych zástupcov CME.

Lipšic doplnil, že absolútne chápe, že Markíza nemala záujem vyjednávať o falšovaných zmenkách a považuje to za správny postup. "S teroristami sa nevyjednáva o ničom," doplnil.



Pojednávanie bude pokračovať po obedovej prestávke výsluchom bývalého novinára a niekdajšieho šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha. Z jeho výpovede bola verejnosť vylúčená na žiadosť obžaloby.