Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZIMENOVÁ: Financovaniu asistentov učiteľov bráni Kažimírov rezort

Na archívnej snímke Zuzana Zimenová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Rezort financií však upozorňuje, že do školstva ide tento rok viac peňazí a pri asistentoch ide o komplexnejší problém, ako sa prezentuje.

Bratislava 28. marca (TASR) - Vyše dvetisíc občanov sa minulý mesiac podpísalo pod hromadnú pripomienku verejnosti, v ktorej žiadali, aby boli financie na asistentov učiteľa nárokovateľné zo zákona a uhrádzané školám v plnej výške podľa skutočných potrieb. Ministerstvo školstva ich pripomienky podľa opozičných poslancov na pondelkovom (27.3.) rozporovom konaní neakceptovalo. Dôvodom má byť odmietavý postoj ministerstva financií. Rezort financií však upozorňuje, že do školstva ide tento rok viac peňazí a pri asistentoch ide o komplexnejší problém, ako sa prezentuje.

Poslanci Zuzana Zimenová (nezaradená) a Ondrej Dostál (SaS) spolu s Petrom Dráľom z Nového školstva, Janou Lowinski z Platformy rodičov detí so zdravotným znevýhodnením a Veronikou Adamčíkovou z OZ Sova v pondelok zastupovali verejnosť na ministerstve školstva pri prerokúvaní hromadnej pripomienky k novele zákona o financovaní školstva.

"Nepochodili sme. Nie preto, že by ministerstvo školstva problému nerozumelo alebo nemalo vôľu ho riešiť, ale preto, lebo takéto riešenie odmieta ministerstvo financií. Dokonca sme sa od zástupcov rezortu školstva dozvedeli informáciu, že ministerstvo financií na školstvo nalieha, aby vrátilo ešte aj tie finančné čiastky, ktoré už boli schválené v rámci rozpočtových opatrení," tvrdí Zimenová.

Rezort financií odkazuje na vyjadrenia ministra Petra Kažimíra (Smer-SD) na tému financovania školstva z minulotýždňovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Do oblasti školstva ide tento rok podľa neho medziročne viac o vyše 300 miliónov eur. Pripomenul, že mzdy učiteľov sa zvyšovali od roku 2016 dvakrát, v januári o 4 % a v septembri o ďalších 6 %. Do roku 2020 sa budú zvyšovať každoročne o 6 %. Výdavky na žiaka v regionálnom školstve aj v dôsledku poklesu počtu žiakov rovnako stále stúpajú.

V posledných rokoch rástli aj peniaze na asistentov učiteľov, z objemu 5 - 6 miliónov eur na úroveň 20 miliónov eur ročne. Podľa Kažimíra však ide o systémovú otázku. "Nie je možné, aby sa nám z roka na rok ako huby po daždi zdvojnásobil, strojnásobil počet žiadostí o asistentov. Behom troch rokov sme v podstate strojnásobili objem finančných prostriedkov na túto oblasť a čakáme aj na reakciu z hľadiska rezortu, aby tieto veci boli posudzované, aj z hľadiska školských psychológov, pedagogických centier," argumentoval minister.

Pripomenul tiež, že o tom, kto má aké platy na tej-ktorej škole nakoniec rozhoduje riaditeľ danej školy. "Takže tento problém je veľmi, veľmi komplexný," upozornil minister financií v parlamente.