Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedať vo výrobe aj v predaji

Zákon sa dotkne najmä výrobcov, dovozcov a distribútorov či predajcov elektrických a elektronických zariadení.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Za bezpečnosť elektrozariadení budú od januára zodpovedné všetky subjekty v procese ich výroby, distribúcie a predaja. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal zákon o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Poslanci NR SR ho 16. októbra schválili 91 hlasmi. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

Zákon sa dotkne najmä výrobcov, dovozcov a distribútorov či predajcov elektrických a elektronických zariadení. "Dotknuté budú malé a stredné podniky viac ako veľké spoločnosti z dôvodu všeobecne menšej schopnosti prispôsobovať sa podmienkam na trhu," uvádza sa v materiáli.

Odhad Európskej komisie hovorí o tom, že na strane výrobcov by si zmeny vyžiadali od menej ako 1,5 percenta pri nezdravotných elektrozariadeniach až po sedem až 10 percent z obratu z predaja pri nových vysokokomplexných výrobkoch. Pri úprave existujúcich výrobkov sa náklady odhadujú na jedno až 10 percent obratu. "Veľkú časť týchto nákladov je možné prisúdiť dlhému vývojovému, testovaciemu a schvaľovaciemu procesu," píše sa v návrhu.

Hlava štátu podpísala aj novelu zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ktorú 16. októbra schválili poslanci 92 hlasmi. Aj táto právna úprava reflektuje na európsku smernicu. Za nebezpečné látky sa tak už po novom budú považovať aj ťažké vykurovacie oleje. Právna norma bude platiť od 15. februára 2014.