Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Za bývalej vlády sa vraj pripravovalo zvýšenie DPH až o päť percent

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa premiéra Roberta Fica o tom hovoril interný program ministerstva.

Bratislava 6. mája (TASR) - Ministerstvo financií malo za bývalej vlády pripravovať zvýšenie dane z pridanej hodnoty o 4 až 5 percentá.

Podľa premiéra Roberta Fica o tom hovoril interný program ministerstva. Ako poznamenal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike, pravica by v rámci znižovania deficitu okamžite zvýšila DPH, kým Smer-SD tomu pri základných tovaroch a službách hovorí nie. Prostriedky na zníženie deficitu však má podľa jeho slov priniesť viac daní pre bohatých, osobitné dane pre banky, prípadne transakčná daň.

Líder KDH Ján Figeľ odmieta, že by predchádzajúci kabinet plánoval spomínané zvýšenie DPH. "To ste si vy vymysleli tému a teraz ju hráte a budete ju hrať každý týždeň, aby propaganda fungovala," odkázal Ficovi. Zároveň pripomenul, že pokiaľ by sa deficit dostal pod úroveň 3 percent, DPH by opäť zo zákona klesla na 19 percent. Súčasnej vláde v oblasti potreby konsolidácie verejných financií vyčíta napríklad chýbajúcu pomoc živnostníkom vo vládnom programe. "Treba pomáhať cez slabých, aby sa postavili na zdravé nohy," myslí si.

Kým Figeľ súčasnej vláde vytýka, že jej programové vyhlásenie ukazuje, že v mnohých veciach nemá jasno, vrátane konsolidácie verejných financií, Fico je s dokumentom spokojný. Za "obrovské" nóvum považuje vtiahnutie sociálnych partnerov do diskusie o programovom vyhlásení. "To sa tu nikdy nedialo," zdôraznil. Ako skonštatoval, sociálni partneri sú pre vládu bytostne dôležití a nie opozícia.