Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Hospodárske trestné činy: Prokurátori vlani obžalovali 117 obvinených

Ilustračné foto Foto: TASR

V hodnotenom období prokurátori ÚŠP v trestnom konaní pre daňové trestné činy zaistili peňažné prostriedky v celkovej výške 231.197,18 eur.

Bratislava 5. júna (TASR) - V minulom roku bolo prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vybavených 172 hospodárskych trestných činov, pre ktoré bola podaná obžaloba proti 117 obvineným a s 22 obvinenými bola uzavretá dohoda o vine a treste.

V hodnotenom období prokurátori ÚŠP v trestnom konaní pre daňové trestné činy zaistili peňažné prostriedky v celkovej výške 231.197,18 eur.

"Najpočetnejšími hospodárskymi trestnými činmi boli trestný čin neodvedenia dane a poistného, pre ktorý bolo skočené trestné stíhanie 55 osôb, a trestný čin skrátenia dane a poistného, pre ktorý bolo skončené trestné stíhanie 49 osôb. Formy páchania tejto kriminality sú veľmi rôznorodé a spočívajú predovšetkým v zatajovaní príjmov, vystavovaní daňových dokladov k predstieraným obchodným prípadom, v deklarovaní iných druhov tovarov ako tých, ktoré boli v skutočnosti dovážané, v zadržaní a neodvedení splatnej dane a poistného na dôchodkové zabezpečenie, nemocenské poistenie, zdravotné poistenie alebo príspevku na poistenie v nezamestnanosti," informovala TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov k osobitostiam tohto druhu trestnej činnosti patrí skutočnosť, že na rozdiel od majetkovej trestnej činnosti, sa hospodárskych trestných činov dopúšťajú osoby s vyšším vzdelaním a odbornými vedomosťami z oblasti ekonomiky, práva, manažmentu, daňových a colných predpisov. "Tieto osoby pri páchaní trestnej činnosti často používajú komplikované metódy jej páchania a zastierania. V mnohých prípadoch je trestná činnosť týchto osôb neobjasnená z dôvodu nejednoznačnej právnej úpravy v dotknutej oblasti. U týchto trestných činov je veľmi zložité preukazovanie subjektívnej stránky trestného činu," dodala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Páchatelia často využívajú modus operandi spočívajúci v zničení účtovnej dokumentácie alebo vo fiktívnom odovzdaní tejto dokumentácie tzv. "bielym koňom".