Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za hranice bude možné zobrať na osobu najviac 20 litrov vody

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Využívanie vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na územní SR na prepravu dopravnými prostriedkami alebo potrubím cez hranice SR sa zakazuje.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Využívanie vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na územní SR na prepravu dopravnými prostriedkami alebo potrubím cez hranice SR sa zakazuje. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Preprava vody získanej v našich vodných útvaroch cez hranice bude možná len na osobnú spotrebu (najviac 20 litrov na osobu) a na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch.

Ak aj Slovensko poskytne vodu na humanitárne účely či na pomoc pri núdzových stavoch, nesmie to zhoršiť stav využitého vodného útvaru, musí byť zachované prednostné určenie tohto vodného útvaru na odber vody na pitné účely pre obyvateľov SR a nesmie byť ohrozené zabezpečenie súčasnej potreby a výhľadovej potreby vody pre obyvateľov na pitné účely a na iné využívanie vody z dotknutého vodného útvaru. Navyše, poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch sa obmedzuje na nevyhnutný čas.

Tieto zmeny vo vodnom zákone prišli po tom, ako poslanci v októbri novelizovali Ústavu SR. Do najvyššieho zákona vtedy pribudli vety: "Preprava vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na území SR cez hranice SR dopravnými prostriedkami alebo potrubím sa zakazuje; zákaz sa nevzťahuje na vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Podrobnosti o podmienkach prepravy vody na osobnú spotrebu a na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch ustanoví zákon".

Novela vodného zákona má tiež zabezpečiť ochranu podzemných vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach s dôrazom na oblasť Žitného ostrova s ohľadom na strategický význam vody pre štát a verejný záujem. Právna norma zároveň zakazuje viesť produktovod/ropovod cez chránené vodohospodárske oblasti, kam patrí aj Žitný ostrov.

Novinkou je i návrh na spoplatňovanie odberov závlahovej vody pre poľnohospodárov. Ide o plnenie jednej z podmienok na schválenie Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014–2020. Poplatky za užívanie vôd vrátane poplatkov za odbery podzemných vôd na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy budú príjmom Environmentálneho fondu. Platby sa nebudú týkať záhradkárskych osád, pre ktoré naďalej platí výnimka.