Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Za ľudí žiada rezort školstva o dofinancovanie asistentov pre prvákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo školstva pre TASR reagovalo, že prideľuje finančné prostriedky základným školám podľa platných predpisov.

Bratislava 21. júna (TASR) – Strana Za ľudí žiada rezort školstva o okamžité dofinancovanie pedagogických asistentov učiteľov pre žiakov prvých ročníkov základných škôl. Tento problém sa týka financovania asistentov z obmedzených rozpočtov škôl a narastajúceho počtu detí so špeciálnymi potrebami. TASR o tom informovali zo strany Za ľudí.

Vyzývajú ministra školstva, aby rezort zaviedol nárokovateľnosť asistentov pre prvý ročník a zvýšil normatív na ich financovanie. "Víziou strany Za ľudí v školstve je, aby každé jedno dieťa a každý jeden prváčik nezávisle na tom, či pôjde do školy v Brezne, Prešove či Bratislave, dostalo kvalitné vzdelanie, malo dobré podmienky a mohlo rozvíjať svoje talenty, pretože najlepšia investícia, ktorú štát môže urobiť, je investícia do ľudí," uviedla podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková.

Ministerstvo školstva pre TASR reagovalo, že prideľuje finančné prostriedky základným školám podľa platných predpisov. "Súčasne platný právny predpis nerieši povinnosť prideľovať finančné prostriedky na pedagogických asistentov pre prvý ročník základnej školy," priblížili z rezortu. Zdôraznili, že výška finančnej podpory pre pedagogických asistentov závisí od dostupných zdrojov pridelených zo štátneho rozpočtu.