Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Za nezáujmom lekárov o doplnkové ordinačné hodiny je administratíva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Problémom sú podľa ASL SR tiež komplikované podmienky, kritériá a povinnosti spojené s doplnkovými ordinačnými hodinami.

Bratislava 12. marca (TASR) – Dôvodom nezáujmu lekárov o doplnkové ordinačné hodiny je podľa ich zástupcov administratívna náročnosť celého procesu. Slovenská lekárska komora (SLK) aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR sa zhodujú, že lekári sú aj bez nich preťažení.

"Lekári sú stále viac zaťažovaní nielen zvýšeným počtom pacientov, ale v poslednom čase aj stále sa hromadiacou administratívou. A doplnkové ordinačné hodiny sú nielen o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale aj o zvýšenej administratíve," uviedol pre TASR prezident SLK Marian Kollár. Preto podľa neho lekári zatiaľ o doplnkové ordinačné hodiny nemajú záujem.

ASL SR pripomenula, že doplnkové ordinačné hodiny sa pripravovali a schvaľovali v období, keď mali špecialisti na výkony limity od zdravotných poisťovní, čo už v súčasnosti neplatí. Asociácia tiež upozorňuje, že stále zanikajú ambulancie bez náhrady odchodom lekárov do dôchodku.

"Ostatné ambulancie sú tak v maximálnej miere preťažené a lekár jednoducho nemá silu po pacientoch vybavených v riadnych ordinačných hodinách vybavovať ďalších počas doplnkových ordinačných hodín," reagovala pre TASR riaditeľka sekretariátu ASL SR Jana Štefancová.

Problémom sú podľa ASL SR tiež komplikované podmienky, kritériá a povinnosti spojené s doplnkovými ordinačnými hodinami. Napríklad hlásenia, registrácie, obmedzenie počtu pacientov a objemu financií, či povinnosť vybaviť aj pacientov mimo doplnkových ordinačných hodín v zákonom stanovenej lehote.

Štefancová poukázala aj na to, že objednávacie systémy certifikované Národným centrom zdravotníckych informácií sa skôr využívajú v nemocniciach, a tak ambulantní lekári nemajú ani základný prostriedok na podanie žiadosti o doplnkové ordinačné hodiny.

Zavedenia ordinačných hodín, v ktorých sa pacienti môžu objednať za poplatok, je možné od začiatku roka. U lekárov zatiaľ o ne nie je veľký záujem. Napríklad Prešovský, Banskobystrický, Trnavský a Bratislavský samosprávny kraj neevidovali do marca žiadne žiadosti o povolenie doplnkových ordinačných hodín.

Doplnkové ordinačné hodiny majú podľa Ministerstva zdravotníctva SR zabezpečiť možnosť pre tých ľudí, ktorí sú ochotní uhradiť si vyšetrenie na konkrétnu hodinu. "Chceme dať možnosť ekonomicky aktívnym ľuďom a zároveň nedopustíme, aby akýmkoľvek spôsobom bola znižovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí nemajú záujem si priplácať za jej poskytovanie," vysvetlila šéfka rezortu Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Prezident SLK považuje schválené doplnkové ordinačné hodiny za prínosné. Predpokladá, že príchodom ďalších lekárov a získaním väčšieho priestoru i času na pacienta by sa mohli stať atraktívnejšími a dostupnejšími.