Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Za otvorenú justíciu: Vedenie vojny hrubo porušuje Ženevské dohovory

Ľudia si prezerajú vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva počas šiesteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR/AP

Iniciatíva vyjadruje podporu a zaväzuje sa pomôcť všetkým aktivitám, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu ukončeniu vojnového konfliktu.

Bratislava 3. marca (TASR) - Spôsob vedenia tejto vojny hrubo porušuje elementárne zásady ľudskosti a Ženevské dohovory o dodržiavaní pravidiel medzinárodného humanitárneho práva. Píše sa to vo vyhlásení sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu (ZOJ) k vojnovým udalostiam na Ukrajine. TASR o tom informovala hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

Iniciatíva vyjadruje podporu a zaväzuje sa pomôcť všetkým aktivitám, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu ukončeniu vojnového konfliktu. "Takisto k vyvodeniu osobnej zodpovednosti voči predstaviteľom Ruskej federácie a Bieloruska zodpovedným za všetky tragické následky na životoch ukrajinského obyvateľstva a spustošení ich suverénneho a nezávislého štátu," informuje vo vyhlásení ZOJ.

ZOJ vyjadruje podporu ukrajinským sudcom v zápase o zachovanie právneho štátu na Ukrajine. "Sme pripravení poskytnúť im v rámci našich možností maximálnu pomoc. Budeme iniciovať pomoc a podporu aj na platforme Európskej asociácie sudcov, aby vyvinula všetky dostupné aktivity k ukončeniu vojny a následne k obnove riadneho fungovania súdnej moci na Ukrajine," píše sa vo vyhlásení.

"Vyhlásenie k vojnovým udalostiam na Ukrajine doručujeme predsedovi Najvyššej rady súdnictva Ukrajiny Viktorovi Hryshchukovi a Európskej asociácii sudcov," uviedla Javorčíková.