Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Za pristátie maďarského vojenského lietadla v Košiciach môže porucha

Na snímke bojové lietadlo JAS-39 Gripen maďarských ozbrojených síl na stojánke košického letiska po núdzovom pristátí počas letu zo Švédska do Maďarska v Košiciach 20. marca 2015. Foto: TASR/František Iván

Lietadlo maďarských vzdušných síl je stále na letisku a momentálne sa čaká na maďarských technikov, ktorí by mali dať stroj do poriadku.

Košice 21. marca (TASR) – Maďarské vojenské lietadlo JAS39 Gripen neplánovane pristálo na košickom letisku v piatok (20.3.) popoludní kvôli poruche. „Išlo o jedno z dvojice lietadiel, vracajúcich sa z tréningových letov vo Švédsku na domovskú základňu v Kecskeméte. Pilot sa pre pristátie v Košiciach rozhodol pre bližšie nešpecifikovanú poruchu na svojom stroji,“ uviedol pre TASR šéf marketingu košického letiska Juraj Toth.



Lietadlo maďarských vzdušných síl je podľa neho stále na letisku a momentálne sa čaká na maďarských technikov, ktorí by mali dať stroj do poriadku. „Bližšie informácie o tom, kedy sa tak stane, o akú poruchu ide a dokedy bude na našom letisku, zatiaľ nevieme poskytnúť,“ uzavrel Toth.

Letka šiestich gripenov sa vracala z cvičenia ostrej streľby zo severošvédskeho letiska Vidsel. Jedna zo stíhačiek pre poruchu nemohla využiť celú zásobu pohonných látok, preto sa pilot rozhodol v súlade s bezpečnostnými predpismi núdzovo pristáť na najbližšom letisku, ktorým boli Košice. Letku smerujúcu na základňu v Kecskeméte sprevádzalo zo Švédska vojenské dopravné lietadlo An-26, ktoré podľa informácií denníka Magyar Nemzet tiež pristálo v Košiciach, aby sa mechanici na jeho palube pokúsili odstrániť poruchu. Podľa Magyat Nemzetu švédska stíhačka gripen vo farbách maďarskej armády po poruche motora pristávala zatiaľ iba raz - v Kecskeméte v roku 2011. Piatkový prípad núdzového pristátia v zahraničí bol prvým.