Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Za prvých desať mesiacov tohto roka bolo 368 detí obeťami násilia

Na snímke účastník podujatia Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!, 10. ročníka celoslovenského podujatia na podporu práv detí a detstva bez násilia na zimnom štadióne v Michalovciach 20. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Veľké spoločné bubnovania prebehli v desiatkach obcí a miest naprieč oboma krajinami. Zapojiť sa mohol každý vrátane škôl, spolkov, inštitúcií, firiem či rodín.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Za prvých desať mesiacov tohto roka sa 368 detí stalo obeťami násilnej trestnej činnosti, pričom 92 z nich bolo týraných. S cieľom zdôrazniť dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť tému včasnej prevencie sa v pondelok (20. 11.) na Slovensku a v Česku konala akcia pod názvom Bubnovačka, na ktorej sa podieľal aj Policajný zbor. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru (PZ).

Veľké spoločné bubnovania prebehli v desiatkach obcí a miest naprieč oboma krajinami. Zapojiť sa mohol každý vrátane škôl, spolkov, inštitúcií, firiem či rodín. Desiaty ročník podujatia Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť sa na Slovensku uskutočnil pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Organizátormi boli Centrum Slniečko, Centrum Locika a Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Ako priblížila Hrabovská, počas tohto týždňa sú zintenzívnené aj návštevy policajných preventistov v školách, komunitných centrách a detských domovoch s cieľom komunikovať o násilí a poukázať na to, že násilie nie je akceptovateľné. PZ sa však téme násilia venuje po celý rok. Za prvých desať mesiacov roku 2023 uskutočnili 202 preventívnych aktivít na tému násilia.

V priebehu celého týždňa sa uskutočňujú aktivity zamerané na prevenciu násilia. V rámci škôl sa uskutočňuje premietanie filmov k téme, rozhovory, diskusie, tematické nástenky, pre menších úlohy na kreslenie. Vo firmách sa zasa zdieľajú informácie o ochrane detí prostredníctvom interných komunikačných kanálov.