Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Za slušné Slovensko opäť pochodovalo niekoľko tisíc ľudí

Na snímke pochod Za slušné Slovensko - Nikam neodchádzame! 28. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Organizátori vyhlásili, že vnímajú štvrtkový zásah polície ako krok vpred a veria, že bude viesť k dolapeniu vrahov.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Niekoľko tisíc ľudí sa v piatok v Bratislave zišlo na ďalšom pochode iniciatívy Za slušné Slovensko. Pochod sa začal o 19.00 h na Námestí SNP a pokračoval cez Palisády k budove Národnej rady (NR) SR. Organizátori akciu zvolali, lebo ich požiadavky stále neboli splnené, pretože objednávateľ vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je známy. Vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) podľa nich stále nedokázala obnoviť dôveru v štát.

Organizátori vyhlásili, že vnímajú štvrtkový zásah polície ako krok vpred a veria, že bude viesť k dolapeniu vrahov. „Jedným dychom však dodávame, že je kľúčové, aby sme poznali objednávateľov tejto ohavnej vraždy,“ zdôraznil jeden z organizátorov Juraj Šeliga.

Organizátori tiež pripomenuli, že od zostavenia vlády Pellegriniho prešlo pol roka, ale nemajú pocit, že by presadil kroky, ktoré by pomohli, aby ľudia opäť začali veriť v štátnu moc. Opäť spomenuli zametanie káuz pod koberec. Kritizujú ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) pre kauzu únosu vietnamského občana. Ministerka vnútra ešte v stredu po rokovaní vlády uviedla, že vníma pochod ako prejavenie slobodnej vôle občanov demokratickej krajiny.

„Stojíme pred národnou radou, aby sme dokázali politikom, že oni majú slúžiť nám občanom a nie 'našim' ľuďom,“ vyhlásila ďalšia z organizátoriek Karolína Farská. Šeliga ďalej upozornil na dôležitosť voľby ústavných sudcov, pri ktorej musia byť občania ostražití. Politici chcú podľa neho na ústavný súd dosadiť ľudí, ktorí sú poslušní.

Pred budovou parlamentu okrem organizátorov vystúpili aj zástupcovia z oblasti kultúry, novinárskej obce či mimovládnych organizácií. Pripomenuli, že má zmysel protestovať, pretože len vďaka verejnému tlaku nastali doterajšie zmeny k lepšiemu.

Podľa odhadov polície prišlo pred budovu parlamentu 4.000 ľudí. Jedným z dôvodov iniciovania protestov bolo nedostatočné informovanie verejnosti a naťahovanie vyšetrovania vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Ešte pred pochodom však vo štvrtok zadržali niekoľko podozrivých, z ktorých v piatok obvinili tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Počas celého pochodu účastníci svietili lampášmi, mobilmi či baterkami na znak toho, že „svetlo vždy porazí tmu.“