Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za vynášanie hlasovacích lístkov hrozí pokuta 33 eur

Na snímke hlasovacie lístky na voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Foto: TASR/Vladimír Benko

Vyplnený hlasovací lístok vložíme do obálky a tú do volebnej schránky, ktorá je na to určená.

Bratislava 1. marca (TASR) - Za vynášanie nepoužitých hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti hrozí pokuta vo výške 33 eur. Vymôcť ju je však ťažké, pokiaľ okrsková volebná komisia na vlastné oči nevidí, že volič lístky vynáša.

Hlasovanie je tajné, volíme za plentou. Vyplnený hlasovací lístok vložíme do obálky a tú do volebnej schránky, ktorá je na to určená. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. "Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Rezort zároveň priznáva, že volebné komisie nedokážu odkontrolovať, či volič skutočne vyniesol lístok z volebnej miestnosti. Pokuta sa preto udeľuje ťažko. "Povinnosťou členov okrskových volebných komisií je upozorňovať voličov na povinnosť odkladať nepoužité hlasovacie lístky. Nemajú teda oprávnenie prehliadať voličov a kontrolovať, či nemajú nepoužité hlasovacie lístky pri sebe," uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva.

Iné je, ak komisia vidí, že volič odchádza s lístkami v ruke. "Členovia komisie sú povinní ho upozorniť, že sa dopúšťa priestupku. Ak neuposlúchne a lístky neodloží, musia vyhotoviť zápisnicu o podozrení zo spáchania priestupku. Priestupky v takýchto prípadoch bude prejednávať okresný úrad, ktorý môže uložiť pokutu 33 eur," zdôraznilo ministerstvo.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov máme viac ako 4,4 milióna.