Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

J. ZÁBOJNÍK: P. Krupa nie je prvý ani posledný poslanec so zbraňou

Na archívnej snímke poslanec ĽSNS Peter Krupa. Foto: Facebook - Peter Krupa

Poslancovi Národnej rady za stranu ĽSNS Krupovi, ktorý prišiel do parlamentu s pištoľou, polícia zadržala zbrane aj zbrojný preukaz v piatok 25. marca.

Bratislava 29. marca (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za stranu ĽSNS Peter Krupa, ktorý prišiel do slovenského parlamentu s pištoľou, nebol prvý ani posledný poslanec, ktorý tam prišiel so zbraňou v legálnej držbe. Domnieva sa bezpečnostný analytik a dlhoročný vysoký dôstojník slovenskej polície Juraj Zábojník.

„V prvom rade si myslím, že nebol ani prvý, ani posledný poslanec, ktorý tam prišiel so zbraňou. Po druhé, pokiaľ ju odovzdal hneď pri príchode službe Úradu ochrany ústavných činiteľov a tá ju uložila alebo odovzdala niekam či ju vzala na správne miesto v rámci režimového opatrenia, aké má byť v rámci ochrany objektu, myslím si, že v tomto prípade je to v poriadku. Iné by to bolo, keby ju nosil so sebou vnútri v pléne alebo v priestoroch Národnej rady SR. V takomto prípade ja nevidím žiadnu chybu a je tam na to Úrad ochrany ústavných činiteľov, aby zbraň zobrali do úschovy, pokiaľ on má podľa písmena A právo na nosenie zbrane, a tých dôvodov môže byť niekoľko, kedy môže osoba nosiť zbraň aj mimo budov alebo priestorov, ktoré sú na to stanovené," povedal pre TASR Zábojník, ktorý mimo iného vykonával v minulosti funkciu práve riaditeľa Ochrany ústavných činiteľov.

Na margo následnému odňatiu zbraní poslancovi Krupovi uviedol: "Čo sa týka druhej veci, že mu odňali zbrojný pas a zbrane, ja neviem, či je uvedený poslanec na Facebooku, alebo nie je, či boli na to dôvody, alebo neboli. Či je naozaj pravdou to, že sa v minulosti vyjadril, že treba "postrieľať poslancov", alebo čo sa to vyjadril, ja absolútne neviem a ani som sa o to nezaujímal. Ale pokiaľ na to boli dôvody, tak polícia má právo odňať zbraň, ale pokiaľ na to neboli dôvody, hoci som už počul, že na Facebooku ani nebol, že to možno bolo nejakým spôsobom vygenerované voči jeho osobe, tak toto všetko by mali skúmať orgány činné v trestnom konaní."

Poslancovi Národnej rady SR za stranu ĽSNS Krupovi, ktorý prišiel do parlamentu s pištoľou, polícia zadržala zbrane aj zbrojný preukaz 25. marca. Mal by sa podrobiť novým psychologickým testom, aby ho dostal naspäť. Informoval o tom vtedy Denník N na svojej webovej stránke. Polícia potvrdila zabavenie zbraní. V tlačovom vyhlásení uvádza, že v piatok o 9.10 hodine zaistili policajti u Krupu šesť strelných zbraní, ktoré mal v legálnej držbe. "Počas zaisťovania zbraní policajti postupovali plne v súlade s platným zákonom a voči menovanému vystupovali zdvorilo a slušne," napísala polícia v tlačovej správe.

Krupa prišiel so zbraňou do Národnej rady SR v deň, keď bolo prvé stretnutie parlamentných strán, aj o deň neskôr.