Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

J. ZÁBOJNÍK: Vyšetrenie vraždy R. Remiáša spoločnosť dlhuje pozostalým

Na snímke matka R. Remiáša upravuje kvety pod železným krížom. (archívne foto) Foto: TASR - Vladimír Benko

Som veľmi smutný z toho, že Slovensko už dlhé roky mátajú rôzne kauzy, ako je i táto, povedal J. Zábojník.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Vyšetrenie vraždy Róberta Remiáša, ku ktorej došlo 29. apríla 1996, teda onedlho pred 20. rokmi, dlhuje spoločnosť pozostalým obete. Zdôraznil pre TASR bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Pritom dodal, že "nielen obnovenie vyšetrovania vraždy Róberta Remiáša, ale i dôkladné vyšetrenie každej vraždy, pokiaľ ide o preukázanú vraždu, vníma on ako niečo, čo dlhuje táto spoločnosť pozostalým každej obete". "Je to prirodzené i v tom, že verejnosť žiada vysvetlenie, objasnenie vraždy a, samozrejme, potrestanie vinníkov. Pokiaľ viem, toto vyšetrovanie bolo viackrát prerušené a obnovené. Ak sa pristúpilo k ďalšiemu obnoveniu konania, tak sú na to asi patričné dôvody a držím vyšetrovateľom palce a hlavne, aby disponovali dostatkom dôkazového materiálu, pretože ten je veľmi dôležitý," povedal bývalý dlhoročný príslušník polície a exšéf úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

"Čo považujem za veľmi dôležité, je personálna zostava tímu profesionálov, ktorí to dotiahnu do konca a hlavne ich nezávislosť. Vyhodnotia správne všetky nové informácie a budú určitou základovou doskou úspešného uzavretia prípadu s následným potrestaním vinníkov v rámci tejto neskutočne dlhej a verejnosť traumatizujúcej trajektórie. Nemenej dôležitý pohľad je potom i na novozozbieraný materiál zo strany prokurátora a následne súdu, ktorý vo veci rozhodne," uviedol ďalej Zábojník.

"Som veľmi smutný z toho, že Slovensko už dlhé roky mátajú rôzne kauzy, ako je i táto, a veľmi tvrdo zasiahli do bezpečnostných zložiek. Rozdelili ľudí v tomto priestore, a to má neskutočný negatívny dopad na objektívne posudzovanie. Nie je nič horšie, ako politickým rozhodnutím nominovaný diletant do vedúcej pozície v bezpečnostných zložkách. Bohužiaľ, ich bolo v minulosti dosť, ale čo je tragické, v mnohých prípadoch sa to opakuje dodnes," zdôraznil mimo iného na záver bezpečnostný analytik.

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal dňa 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom prvý aprílový deň informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta dňa 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. "Vyšetrovaním bolo preukázané, že títo dvaja obvinení skutok nespáchali," uviedol vtedajší generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. V roku 2006 taktiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.