Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zábražná: Život v zahraničí dáva kritický náhľad na situáciu v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úspešná Slovenka sa do zahraničia vybrala nielen za prácou, ale aj za štúdiom.

Bratislava/Štrasburg 16. marca (TASR) – Cirkulácia mozgov je pozitívna a ja som jej typickým príkladom. Život v zahraničí dáva kritický náhľad na situáciu na Slovensku, môžete sa na veci pozerať ináč. Pre TASR to uviedla Adela Zábražná, výkonná manažérka Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE).

Zábražná v rámci SAPIE v súčasnosti spolupracuje s Európskou komisiou na projekte European start-up monitor. "Tento projekt slúži ako dobrý nástroj na vysvetlenie, aké dôsledky môžu mať legislatívne kroky v oblasti digitálnej ekonomiky. Tie sú síce väčšinou namierené na gigantov ako Google či Amazon, ktorých chce Európska komisia istým spôsobom strestať, ale zasiahnu malé spoločnosti," priblížila.

V podobných situáciách Zábražná obhajuje práva inovatívnych spoločností nielen na Slovensku, ale aj na európskej pôde. Na nedávnom zasadnutí Európskeho parlamentu sa preto stretla s europoslancami, aby im predostrela nedostatky plánovanej reformy v oblasti autorských práv, ktoré môžu negatívne zasiahnuť práve inovatívne spoločnosti.

Aliancia SAPIE združuje vyše 60 členov od začínajúcich start-upov, cez pokročilejšie scale-upy, až po lídrov inovatívnych firiem na slovenskej scéne - vrátane spoločností Google Slovensko, ESET či Pixel Federation.

Prv než sa Zábražná stala výkonnou manažérkou v SAPIE, pracovala v Prahe ako poradkyňa v medzinárodnej spoločnosti KPMG, kde robila poradenstvo pre verejný sektor. "Pracovala som ako externý konzultant na projektoch, ktoré sa týkali napríklad zlepšenia organizačnej štruktúry úradov. Tam som sa naučila prioritizovať a štrukturovať." V českej metropole pôsobila zároveň ako analytička v pražskom think-tanku Európske hodnoty.

Život a práca v zahraničí je podľa Zábražnej v každom ohľade prínosný. "Ja som vlastne typický príklad ani nie odlivu mozgov, ako cirkulácie mozgov, ktorá podľa mňa vôbec nie je zlá - práve naopak, je veľmi dobrá. Život v zahraničí dáva kritický náhľad na situáciu na Slovensku, môžete sa na veci pozerať ináč."

Úspešná Slovenka sa do zahraničia vybrala nielen za prácou, ale aj za štúdiom. Inžiniersky titul získala na fakulte Medzinárodných vzťahov Vysokej školy ekonomickej v Prahe. To jej však nestačilo a vybrala sa študovať na prestížnu Katolícku univerzitu v belgickom Leuvene, kde v odbore verejná politika získala magisterský titul.

Na svoje študentské roky spomína s úsmevom, aj keď hovorí, že štúdium v zahraničí bolo náročné. "Naučili ma na svet pozerať kriticky, nebáť sa povedať svoj vlastný názor, ale 365 dní v roku som mala hlavu v knihách, no stálo to za to. Teraz mám prácu, ktorá ma napĺňa, a som taký pravý opak, ktorý sa teší na pondelky a do práce vstáva s úsmevom," uviedla Adela Zábražná, výkonná manažérka Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku.