Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Na Špecializovanom trestnom súde začalo pojednávanie s Mikulášom V.

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa v pondelok 5. novembra 2012 začalo pojednávanie s východoslovenským podnikateľom Mikulášom V., ktorý čelí obžalobe z fiktívnych obchodov v rokoch 2008 až 2011, čím údajne spôsobil škodu 58 miliónov eur. Na snímke Mikuláš V. (vpravo) v súdnej sieni pred začiatkom pojednávania. Foto: TASR/Dušan Hein

Mikuláš V. je obvinený z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisku Banská Bystrica, sa začalo dnes hlavné pojednávanie s podnikateľom Mikulášom V. Obvinený je z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného. Dohoda o vine a treste uzavretá nebola. Mikuláš V. uviedol, že je nevinný a nič nespáchal.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spáchal svojou trestnou činnosťou škodu za 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností obchodujúcich vzájomne len medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

S podanou obžalobou Mikuláš V. nesúhlasí ani po skutkovej stránke, ani s jej právnymi závermi, teda právnou kvalifikáciou jeho konania. Podľa obhajoby prípravné konanie nebolo vykonané zákonným spôsobom. Obhajobe aj obžalovanému bolo umožnené preštudovať asi polovicu vyšetrovacieho spisu. "V tejto fáze konania pred súdom je asi z pohľadu obhajoby najpodstatnejšie to, že obžalobu pokladáme za predčasnú s tým, že podľa nášho názoru v prípravnom konaní boli porušené práva na obhajobu obžalovaného. Bude otázkou, ako sa s týmito argumentmi z našej strany vyrovná procesne činný súd," uviedol jeden z obhajcov obžalovaného.

Ako ten ďalej povedal, podniká od roku 1998. Odkedy podnikal, mal daňové kontroly, ktoré sa od roku 2005 začali zhusťovať. Neskôr ich mával každý pracovný deň. Ako podnikateľ prežíval "daňovú šikanu". O tom má svedčiť počet kontrol v porovnaní s počtom iných firiem a kontrol, napríklad v Bratislave. Mikuláš V. dodal, že nič mu nebolo odpustené. Podotkol, že v podnikaní pozná slovo reálnosť, nie fiktívnosť.

Prokurátor ÚŠP dnes pre médiá uviedol, že obžalovanému kladie za vinu, že s predmetnými komoditami, to znamená s euroočkami a lykožrútom, vôbec neobchodoval, preto došlo ku skráteniu dane ako prezentuje v obžalobe. Mikuláš V. na súde uviedol, že lykožrút slúžil pre bažantov, ktoré chovali, tak ako proteín pre športovcov. "Odborné vyjadrenia to absolútne vylučujú. V rámci ekosystému je táto potrava bažantom tak cudzia ako je cudzia človeku," konštatoval prokurátor.

V tomto prípade trestná sadzba podľa trestného zákona predstavuje sedem až 12 rokov, ale sú ešte ďalšie kritéria, ktorými je možné ju zvýšiť a podľa pomeru poľahčujúcich okolností aj znížiť. "Je to trochu predčasná otázka, ale, samozrejme, vzhľadom na škodu, ktorá sa blíži ku 60 miliónom eur, je to na slovenské pomery absolútny rekord, tak iný trest v prípade uznania viny ako horná hranica ani neprichádza do úvahy," uviedol prokurátor na otázku novinára, koľko rokov za mrežami by v takomto prípade navrhol.

Polícia zadržala Mikuláša V. v marci 2011 v skorých ranných hodinách na východnom Slovensku. Mikuláš V. je momentálne vo väzbe. Najskôr ho obvinili z daňových podvodov vo výške 29 miliónov eur, ktorých sa mal dopustiť v posledných rokoch. Jeho firmy údajne medzi sebou fiktívne obchodovali. Neskôr v druhej polovici apríla minulého roka jeho obvinenie rozšírili o daňové podvody za ďalších 11 miliónov eur. Podľa prokurátora bol konateľom a spoločníkom v 77 spoločnostiach.