Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Minister J. Draxler čelí odvolávaniu, bráni ho premiér

Na snímke zľava poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová (SaS), minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vláda s návrhom na odvolanie ministra školstva nesúhlasí a považuje to za prejav účelového úsilia opozície.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci na čele so SaS. Jediným bodom programu je návrh na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorý je vo funkcii od 25. novembra 2014. Opozícia uvádza v dôvodovej správe tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun.

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné. "Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec," tvrdí opozícia.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort školstva v utorok na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem spomínaného riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer.

Ministerstvo uviedlo tiež, že peniaze by sa mali vrátiť. "V priebehu najbližších dvoch–troch týždňov bude suma 315.229 eur vrátená späť na účet Metodicko-pedagogického centra. Tak znie informácia od českej polície, ktorá už prišla aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave," priblížila hovorkyňa pre priamo riadené organizácie ministerstva Monika Hucáková. Zvyšná suma 144.326 eur je podľa jej slov zaistená v slovenskej Komerčnej banke a vrátiť sa bude môcť po rozhodnutí prokurátora. Naďalej tiež prebieha policajné vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu.

V kauze Iuventa SaS zdôrazňuje, že minister Draxler nechal budovu vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. "To navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaci školskej mládeži. Tu je ministrova zodpovednosť evidentná a minimálne ju možno klasifikovať ako nekompetentnú a poškodzujúcu záujmy školskej mládeže," uviedli opoziční poslanci.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na margo personálnej politiky ministra iniciátori schôdze uvádzajú, že javí znaky vypovedajúce o nekompetentnosti a presadzovaní spriaznených ľudí. "Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia," tvrdia poslanci.

Vláda SR s návrhom na odvolanie Draxlera nesúhlasí a považuje to za prejav účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy exekutívy v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Na rozdiel od opozície kabinet vidí v rezorte viaceré pozitíva. Spomína napr. dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl či inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá. "V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo v spolupráci s rezortom práce zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov," konštatuje sa ďalej vo vládnom materiáli.



Kabinet pripomína aj nový komplexný zákon o športe či odstránenie dlhoročnej praxe nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi. Za pôsobenia Draxlera sa zrýchlil tiež proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a spustili sa zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou.

R. Fico bráni J. Draxlera, kritizuje opozíciu za jej politiku a účelovosť


Návrh na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera je absurdný. Myslí si to premiér Robert Fico, podľa ktorého Draxler konal, kde mal. Opozíciu premiér kritizuje za to, že podľa neho iniciuje návrhy na odvolanie členov vlády účelovo.

"Poponáhľajte sa, je nás vo vláde 15. Tak aby ste do volieb každý týždeň stihli zvolať jednu absurdnú schôdzu," adresoval opozícii predseda vlády. Poukázal aj na to, že opozícia iniciovala odvolávanie ministra a v pléne chýba mnoho jej poslancov.

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny, predseda vlády Robert Fico, minister kultúry Marek Maďarič, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Fico tiež skritizoval opozíciu za spôsob vedenia jej politiky. "Prinášate alternatívu zla a rozdeľovania. Toľko zla, čo vnášate do tejto siene, to tu ešte nebolo. Nerobte túto politiku zla, choďte medzi ľudí a ponúknite ľuďom alternatívu, ako lepšie by ste to robili," odkázal opozícii.

Podľa Fica by nemala opozícia Draxlera odvolávať, ale chváliť. Pýtal sa, načo je dnešná mimoriadna schôdza parlamentu dobrá. "Veď tam nič nie je. Neviem, čoho sa chytiť. Tam, kde bolo treba konať, minister konal, tam, kde nebolo treba, nekonal," uviedol Fico.

Opozícia sa voči premiérovým vyjadreniam ohradila. "Nemyslím si, že táto schôdza je taká absurdná, ako ste uvádzali. Mojou povinnosťou ako poslanca NR SR je kontrolovať vládu, ministrov, najmä keď je podozrenie, že zneužívajú mandát a keď sú ohrozené verejné financie," reagoval Július Brocka z KDH.

"Vy nás nevyzývajte, aby sme išli medzi ľudí. Keď tam ideme my, je to úprimné. U vás je to trápny politický marketing," odkázal Ficovi Ľubomír Galko z SaS. Súhlasí, že dnešná schôdza je absurdná. Ale myslí si to z iných dôvodov ako Fico. Schôdza podľa Galka nemala vôbec byť, lebo Draxler mal odísť sám po tom, ako prepustil podľa neho nevinného človeka. "Toho človeka ste hodili cez palubu, aby ste si umyli ruky," doplnila Lucia Nicholsonová (SaS).

M. Fronc: Po kauze v MPC mala byť odvolaná jeho riaditeľka


Vyústením kauzy v Metodicko-pedagogickom centre (MPC) malo byť odvolanie jeho šéfky Danky Kapucianovej. Vyhlásil to dnes v parlamentnej rozprave poslanec KDH a exminister školstva Martin Fronc v rámci mimoriadnej schôdze pléna, ktorá je venovaná opozičnému pokusu odvolať ministra školstva Juraja Draxlera.

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné.

"Podvod v MPC nie je malý podvod. Je zázrak, že peniaze sa teraz vracajú, deň pred odvolávaním ministra. Ak je Draxler veriaci, tak ho Pán Boh miluje," povedal Fronc. Podľa jeho slov prípad MPC ukázal, že v rezorte nefungujú mechanizmy zodpovedného nakladania s majetkom občanov. "Minister nekonal, resp. konal nedostatočne. Postih ekonóma je sporný, a je to len hodenie zodpovednosti na malú rybu. Minister mal konať v prípade šéfky MPC," tvrdí Fronc s tým, že Juraj Draxler nezvládol a nezvláda svoju funkciu.

Aj Lucia Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že kľúčovou postavou v kauze MPC je šéfka centra, "ktorá nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo a spečatila to viacnásobným podpisom na krycích listoch". Poslankyňa pripomenula, že až deň pred odvolávaním ministra sa peniaze našli a boli odvolaní aj ďalší ľudia. "Prečo ste peniaze našli až teraz a až teraz vyhadzujete zodpovedných? Prečo stále kryjete šéfku MPC? Je to preto, lebo je to vaša nominantka? Keby dnes nebola schôdza, kde by boli peniaze doteraz?" pýtala sa.

Na snímke poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová (SaS).
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nicholsonová bola tiež zvedavá, čo bude s prepusteným ekonómom, "ktorý mal poslúžiť ako obetný baránok na zahladenie kauzy". "Pýtam sa, prečo ste 55-ročného ekonóma Jozefa Kováča z MPC nechali prepustiť hneď po prevalení zmiznutých 460.000 eur? Vtedy ste nepotrebovali investigovať, ani si počkať na závery kontroly?" pokračovala opozičná poslankyňa.

Minister jej zatiaľ na otázky neodpovedal, cez faktické poznámky sa ho zastali poslanci Smeru-SD. Ľubomír Petrák (Smer-SD) podľa svojich slov nerozumel, prečo predniesla v pléne návrh na odvolanie Draxlera práve Nicholsonová, keď dovtedy bol v tomto smere najaktívnejší Martin Poliačik (SaS). "Teraz som to pochopil, dali ste to do emocionálnej roviny. Nie je nič presvedčivejšie, ako keď šarmantná dáma vystúpi a na ministra emocionálne vyleje vedrá špiny. Za čo je minister zodpovedný? Čo vykonal a nemal vykonať? Ak boli pochybenia pri projektoch, budú odhalené a budú vyvodené dôsledky," deklaroval Petrák, podľa ktorého opozícia podsúva verejnosti tému, s ktorou minister nemá nič spoločné.

Anton Martvoň (Smer-SD) prirovnal Nicholsonovej argumenty k trikrát vylúhovanému čaju. "To minister riadi projekty? On dáva pokyny na úhradu faktúr? Na každom normálnom ministerstve to pripravuje ekonóm, tak kto ako prvý by mal niesť zodpovednosť?" pýtal sa.

M. Poliačik: V kauze MPC bola na začiatku zle vyhodnotená situácia


Problémom kauzy Metodicko-pedagogického centra (MPC) je, že hneď na začiatku bola zle vyhodnotená situácia a zle vyvodená personálna zodpovednosť, keď bol prepustený ekonóm centra Jozef Kováč ako údajne zodpovedný za vyplatenie faktúry na 460.000 eur na falošný účet. Vyhlásil to dnes v pléne NR SR jeden z iniciátorov mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) Martin Poliačik.

"Ja netvrdím, že sa následne procesy nepohli, ale ak rozhodnutie urobila šéfka MPC, je to zodpovednosť ministra a je to dôvod na jeho odvolanie. V MPC mal minister konať tam, kde dosiahne, teda po riaditeľku centra," myslí si Poliačik. Liberáli už dlhšie tvrdia, že prepustený Kováč je nevinný a skutočne zodpovednou je šéfka MPC Danka Kapucianová.

Alojz Hlina (KDH) je presvedčený, že dnešná mimoriadna schôdza na odvolanie Draxlera má zmysel. "Aj tá najväčšia katedrála je z malých tehál postavená, je dobré, že to tu pre záznam zaznelo," povedal v pléne s tým, že sa s návrhom na odvolanie ministra stotožňuje.

J. Draxler: Pri MPC sme konali okamžite, peniaze neboli nikdy stratené


Ministerstvo školstva konalo v kauze Metodicko-pedagogického centra (MPC) od začiatku a peniaze vyplatené na falošný účet nikdy neboli stratené. Preto sa ani nemohli zázračne deň pred mimoriadnou schôdzou NR SR nájsť. V dnešnej parlamentnej rozprave to vyhlásil minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), ktorého sa snaží opozícia aj pre kauzu v MPC odvolať.

"Bol to podvod pomerne primitívneho rázu. Vedúcemu ekonomického oddelenia prišiel email s novým účtom a MPC naň poslalo peniaze. Podnikli sa potrebné kroky a peniaze sa hneď vtedy v auguste zadržali na účtoch bánk. Preto tvrdenie, že sa zrazu našli, je úplný nezmysel," zdôraznil minister. Podľa jeho slov sa doteraz vyjednávalo o tom, ako rýchlo sa môžu financie vrátiť do MPC.

Následne prišla do centra kontrola ministerstva. "Ja som stále zdôrazňoval, že keď sa kontrola skončí, budú vyvodené ďalšie dôsledky, a to sa stalo," odkázal opozícii.

Na margo ekonóma Jozefa Kováča, ktorý bol prepustený ako prvý hneď na začiatku kauzy a ktorého SaS ako iniciátor odvolania Draxlera označuje za nevinného, minister povedal, že práve on podpísal platbu zo štátnej pokladnice na iný účet, ako bol likvidačný list faktúry. "Nie je tiež pravda, že som neodpovedal na jeho list, lebo som žiaden nedostal. Poslal list premiérovi a možno ministrovi vnútra. Až následne mi bol list premiérovi posunutý. Ja som ale od neho žiaden nedostal," uistil Draxler.

V prípade budovy Iuventa opozícia ministrovi vyčíta, že ju nechal vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. "Je to hlúposť, že sme ju prehlásili za nadbytočný majetok. Urobila to samotná Iuventa, aby budova mohla prejsť na vlastný úrad ministerstva," vysvetlil s tým, že rezort sa snaží scentralizovať úradníkov v rámci vlastného úradu ministerstva aj priamo riadených organizácií. "Takto sa podarilo v Bratislave uvoľniť budovy troch bývalých škôlok," vyhlásil.

V súvislosti s údajne nekompetentnou personálnou politikou na ministerstve, ktorú mu opozícia vyčíta, Draxler povedal, že posledné zásadné organizačné zmeny na ministerstve boli ešte za ministrovania Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Odvtedy všetky organizačné zmeny prichádzali na základe podnetov z externého prostredia či zo samotných sekcií alebo odborov. Žiadne hlboké rozsiahle zmeny na ministerstve som nerobil. Mimochodom, tieto zmeny nevybočujú z priemeru iných ministrov," povedal.

Kým opozícia ministra kritizuje, vláda dnes vymenovala jeho úspechy. Spomenula napr. dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl či inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá. "V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo v spolupráci s rezortom práce zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov," uviedol vládny kabinet.

Exekutíva pripomenula aj nový komplexný zákon o športe či odstránenie dlhoročnej praxe nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi. Za pôsobenia Draxlera sa zrýchlil tiež proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a spustili sa zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou.

Draxler priznáva, že školstvo aj vysoké školstvo potrebuje veľa zmien. "Prosím preto, aby sme sa po voľbách vrátili k vecnej a konštruktívnej diskusii. Preto nie som rád, že sa niektorí z vás pustili do tejto parlamentnej šou," uzavrel.