Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Začala sa mimoriadna schôdza, poslanci diskutujú o stave v školstve

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Gábora Gála z Mosta-Híd problémy v školstve trvajú dlho a nebolo by fér tvrdiť, že je to len problém dneška.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa z iniciatívy opozície bude hovoriť o situácii v školstve. Dohady o tom, že Smer-SD nepodporí program schôdze a tá sa konať nebude, sa nenaplnili. Za program rokovania zahlasovalo 128 zo 129 prítomných členov snemovne.

Cieľom opozičnej iniciatívy je prijať uznesenie k nepriaznivému stavu školstva na Slovensku v kontexte prebiehajúcich udalostí. Poslanci NR SR si zároveň odhlasovali, že dnešná schôdza potrvá až dovtedy, kým nevystúpia všetci poslanci, ktorí majú záujem niečo povedať. Ak bude teda potrebné, rokovať a hlasovať sa bude aj po 19. hodine.

Návrh na zvolanie schôdze podali strany KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. "Žiadame vládu v návrhu uznesenia, aby podala NR SR správu o stave školstva, ale najmä, aby podala návrh konkrétnych krokov, ako situáciu v školstve zlepšiť. A o tom chceme na budúci týždeň na pôde parlamentu diskutovať," povedal poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Tvrdí, že opozičné kluby čakali, kým sa situácia v školstve upokojí a bude čas na pokojnú debatu. "Vidíme však, že sa situácia neupokojuje, a preto si myslím, že parlament je tým najvhodnejším a najdôležitejším miestom, kde o situácii treba diskutovať," dodal Beblavý.

Strany Ľudovej platformy vyhlásili, že nateraz nebudú podávať návrh na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), keďže by to vyvolalo politizáciu problémov v školstve.



Situácia v školstve dospela podľa poslanca za KDH a exministra školstva Martina Fronca do kritického stavu a reforma, ktorú v tejto chvíli potrebuje, je finančný stimul. "Tak ako išiel kedysi do hospodárstva. Je načase, aby finančné stimuly išli do školstva," podčiarkol.

Podľa Gábora Gála z Mosta-Híd problémy v školstve trvajú dlho a nebolo by fér tvrdiť, že je to len problém dneška. "Ale ako sa k tomu postavila táto vláda, to je veľmi hanebné. Školstvo posunula úplne na vedľajšiu koľaj," domnieva sa poslanec. Zdá sa mu pokrytecké, že ministerstvá školstva aj financií chcú časť problematiky financovania školstva presunúť na samosprávy. Niektoré obce podľa Gála nielenže nezadržiavajú peniaze pre školy, ale ich dokonca dotujú z iných prostriedkov. "Minister školstva sa správa ako štatista vo vláde, ktorého sa školstvo netýka. Ja nič, ja muzikant, situácia sa tak vyvinula," podčiarkol Gál. Keď vláda podľa neho vie nájsť peniaze na zdravotné poisťovne a pre megafirmy, ktoré nevytvárajú ani nové pracovné miesta, mala by nájsť prostriedky aj pre školstvo.