Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

B. KOLLÁR: Musím poďakovať R. Ficovi, že získal späť Gabčíkovo

Boris Kollár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Kollár zároveň ocenil krok ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ktorý odvolal vedenie spoločnosti MH Manažment a vyrokoval zníženie odmeny.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár ďakuje premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG) získať späť do vlastníctva Slovenskej republiky. Povedal to počas rozpravy v rámci mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa hovorí o mnohomiliónovej odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána.

"Musím poďakovať premiérovi, že zobral späť Gabčíkovo, lebo už dva roky ide výnos do štátu. Zatiaľ je to 70 miliónov a bude to ďalej pokračovať. A môžme získať ďalších 460 miliónov eur ako ušlý zisk," vyhlásil.

Kollár však súhlasí, že pôvodná odmena 77 miliónov eur pre Bžána bola obrovská. "Treba tiež poďakovať novinárom, ktorí nedovolili tejto vláde vyplatiť desiatky miliónov jednej advokátskej kancelárii. Je veľmi pravdepodobné, že inak by to prešlo," pripustil.

Na druhej strane zdôraznil, že Bžán vedel tento právny spor uchopiť a vyhrať ho. "Ja ako podnikateľ som mal kontakty s rôznymi právnickými kanceláriami. Musím povedať, že odmeny pre tieto kancelárie sú astronomické a je to bežná prax v celom svete. Je bežné, že si vymôžu desať či 20 percent zo sumy," konštatoval.

Kollár zároveň ocenil krok ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ktorý odvolal vedenie spoločnosti MH Manažment a vyrokoval zníženie odmeny. "Tá je teraz 17,6 milióna eur. Ale povedzme si, koľko sa nám bude páčiť? Aby to bolo zadarmo? To je hlúposť. Ak minister Žiga zruší zmluvu, prvý ho napadnem, lebo sme právny štát. Ten právnik si zaslúži odmenu, ale koľko? Ja neviem. Je ale chvályhodné, že sa odmena znížila," poznamenal.

Líder Sme rodina pripomenul, že štát dostane ako náhradu súdnych trov 12 miliónov eur. "Spor nás teda stál 4,9 milióna eur, a to je v poriadku," uzavrel Kollár.

Alojz Baránik (SaS) ho upozornil, že vie, ako sa zmluvy s advokátmi vyjednávajú. "Keby sme mali ozajstnú súťaž na advokátske služby tak, ako to malo byť, tak by sa tá cena ľahko dostala so všetkým pod milión eur. Preto nemožno súhlasiť, že 4,9 milióna eur je v poriadku, hlavne pre kanceláriu, ako je tá Bžánova. Má jedinú koncipientku. Jeho jedinou schopnosťou sú konexie na Smer-SD," odkázal.

PELLEGRINI: Ministri nie sú takí blbí, aby podpísali odmenu pre Bžána


Členovia vlády nie sú takí "blbí", aby sa podpísali pod mnohomiliónovú odmenu pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za jeho zastupovanie Slovenska v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). Na pôde Národnej rady SR to dnes v rámci mimoriadnej schôdze k tejto odmene vyhlásil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý predniesol stanovisko vlády.

"Vážne si myslíte, že členovia vlády sú takí "blbí", že by sa podpísali pod úhradu takejto sumy? Nikdy by pokyn na úhradu takýchto faktúr nedali. Hneď každý člen vlády hovoril, že tieto podmienky sú neprijateľné a neakceptovateľné. Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) nariadil rokovať o jej znížení. Zatiaľ klesla štvornásobne, ale stále je vysoká," priznal vicepremiér.

Argumenty opozície, ktorá mimoriadne plénum iniciovala, označil Pellegrini za neodôvodnené, nepodložené a nepravdivé. "Zmluva s kanceláriou Radomíra Bžána bola rámcová, nebola uzavretá kvôli sporu o VEG," zdôraznil Pellegrini, s tým, že potom, ako Slovensko začalo čeliť arbitráži, mal štát len 30 dní na to, aby si zabezpečil právne zastupovanie. "Za takúto dobu sa nedá obstarať právna služba. Preto Fond národného majetku (FNM) použil službu, ktorú mal," vysvetlil.



Na zvolaní mimoriadnej schôdze trvali opoziční poslanci aj napriek tomu, že Žiga minulý týždeň odvolal Dozornú radu MH Manažmentu, teda nástupníckej spoločnosti po FNM. "Vláda sa musí aktívnejšie snažiť a odmenu pre právnika znížiť. Nikto nevie, koľko takýchto zmlúv s takýmito odmenami pre právnikov máme. Vyzývame ministra hospodárstva Žigu, aby v tejto obrovskej kauze nestál bokom, do rokovaní sa výrazne zapojil a znížil odmenu za právne služby. Vláda zatiaľ vyzerá úplne bezmocne," vyhlásila poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

Zákonodarcovia z radov opozície sú taktiež presvedčení, že nová dohodnutá odmena pre právnika v hodnote 17,6 milióna eur je stále privysoká. "Vyrokovanú sumu považujeme za neakceptovateľnú. Vláda musí urobiť všetko pre to, aby ochránila verejné zdroje a zabránila vyplateniu neprimerane vysokej odmeny," priblížila Remišová.

Opozícia chce preto zaviazať vládu, aby predložila informáciu o ďalšom plánovanom postupe v tejto kauze, ako aj o opatreniach, ktoré plánuje prijať. Okrem toho chce poveriť ministra hospodárstva, aby pokračoval v ďalšom rokovaní o konečnej výške odmeny pre advokátsku kanceláriu Bžána, pričom by sa mali zohľadniť priemerné výšky odmien za právne služby v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v arbitrážnych sporoch.


Do rozpravy sa v rámci mimoriadnej schôdze prihlásilo desať poslancov písomne. Po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Koalícia ešte na začiatku zasadnutia presadila, že v prípade potreby sa bude rokovať aj po 19. hodine.

J.Kiššová: Chceme vedieť, ako bude vyvodená zodpovednosť tejto v kauze


Opozícia dnes chcela mimoriadnu schôdzu preto, aby konečne dostala odpoveď na to, ako mohlo dôjsť ku kauze vysokej odmeny pre právnika Radomíra Bžána v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). Uviedla to opozičná poslankyňa SaS Jana Kiššová. Opozícia by podľa jej slov rada vedela, koľko je ešte súdnych sporov a aké zmluvy sú podpísané.

"Podstata, pre ktorú tu dnes sme, nie je ani tak v tom, že by sme chceli spochybniť kroky pána ministra Petra Žigu (Smer-SD), ktorý po prevalení kauzy konal. Naopak, my veľmi dobre vieme, že pod tak obrovským tlakom, už nemal inú možnosť, ako konať. Dnes sme tu preto, že dúfame, že dostaneme odpoveď na otázku, ako k takejto situácii mohlo dôjsť, ako je možné, že nominanti vládnych strán takto fungujú," podotkla Kiššová.

Verí tomu, že opozícia dostane odpovede, akým spôsobom bude voči týmto ľuďom v tejto kauze vyvodená zodpovednosť. "Máme množstvo súdnych sporov a zaujíma nás, aké zmluvy sú popodpisované a aké nášľapné míny nás ešte čakajú, a ako sa chce vláda postaviť k tomu, aby sa takéto veci do budúcnosti neopakovali," priblížila Kiššová.

Za odvolanie Dozornej rady MH Manažmentu poďakoval Žigovi jej stranícky kolega Karol Galek, podľa neho tu však jeho vďaka končí. Tvrdí, že vláde trvalo príliš dlho, kým vyvodila zodpovednosť za privysokú odmenu pre Bžána. "Prečo musíme čakať až do chvíle, keď to praskne, alebo v internom prieskume Smeru-SD vyjde, že nejaká kauza začína ovplyvňovať preferencie?" pýtal sa v pléne Galek.

V súvislosti s odmenami v súdnych sporoch upozornil na prípady z minulosti, kedy napríklad odmena pre privatizačných poradcov bola vždy nižšia ako jedno percento. "Keď sa bavíme o Slovenských elektrárňach, tak to bolo 0,85 % z privatizačnej sumy. Ale táto odmena bola vyplácaná z toho, čo reálne do tej štátnej kasy prišlo, čo sme naozaj dostali," podotkol Galek.

Vládu si zastali viacerí vládni poslanci, vrátane poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu. Ten tvrdí, že rezort hospodárstva túto kauzu rieši. "Minister hospodárstva vyvodil zodpovednosť a snaží sa znížiť odmenu," podotkol Blaha s tým, že na tomto sa vie vláda s opozíciou zhodnúť, že odmena pre advokátsku kanceláriu bola obludná. "Som rád, že minister odvolal Dozornú radu MH Manažmentu a hľadáme riešenia, aby sme nastavili stropy pre odmeny," dodal Blaha. Pripojil sa k nemu aj Erik Tomáš, ktorý tiež odmenu označil za "nechutne vysokú, až hanebnú".