Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Začala sa slávnostná schôdza, lídri spomínajú na prijatie Ústavy SR

Ústava Slovenskej republiky Foto: TASR/Michal Svítok
Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Trojnásobný bývalý premiér Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), ktorý stál pri zrode samostatnej SR, dodržal slovo a na dnešnú slávnostnú schôdzu NR SR neprišiel.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Čelní predstavitelia štátu, súčasní aj tí minulí, sa dnes zišli pod jednou strechou. V Historickej budove Národnej rady (NR) SR v Bratislave spolu oslávia 20. výročie prijatia Ústavy SR.
Trojnásobný bývalý premiér Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), ktorý stál pri zrode samostatnej SR, dodržal slovo a na dnešnú slávnostnú schôdzu NR SR neprišiel.

Prítomní sú prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška, premiér Robert Fico (obaja Smer-SD), predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, súčasní aj bývalí poslanci, členovia vlády a diplomatického zboru.

Hostia si už pozreli pochod Čestnej stráže s vlajkou SR do Sály ústavy. Na zasadnutí parlamentu vystúpi s prejavom prezident, ktorý bol v čase prijímania ústavy predsedom Slovenskej národnej rady.

Oslavy 20. výročia budú po skončení slávnostnej schôdze pokračovať galavečerom na Bratislavskom hrade a štátnou recepciou v zrekonštruovaných priestoroch tejto historickej pamiatky. V sobotu (1. 9.) Bratislavský hrad aj budova NR SR otvoria svoje dvere návštevníkom.

Slovenský zákonodarný zbor začal rokovať o návrhu ústavy v auguste 1992, definitívne hlasovanie sa uskutočnilo 1. septembra 1992. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 proti a štyria sa zdržali hlasovania. Ústavu SR slávnostne podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Vladimír Mečiar 3. septembra toho roku na Bratislavskom hrade za účasti mnohých významných hostí. Účinnosť nadobudla dňom vyhlásenia - 1. októbra 1992.

Gašparovič: Ústavu netreba obhajovať, ona sa obhájila sama


Ústavu SR netreba obhajovať, ona sa obhájila sama svojím obsahom. V príhovore počas dnešnej slávnostnej schôdze Národnej rady SR venovanej 20. výročiu prijatia Ústavy SR to vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

"Ústavu sme si nezmysleli, my sme pre ňu v tom čase dozreli. Potvrdili sme ňou seba, svoju cestu za nami, no najmä pred nami. Vďaka nej sa môžeme pozrieť do spätného zrkadla a projektovať budúcnosť," povedal prezident, ktorý bol v čase prijímania ústavy predsedom Slovenskej národnej rady.

Zdôraznil, že ústavu prijali 1. septembra 1992 zástupcovia ľudu zvolení v demokratických voľbách. "Dnes si pripomíname deň, keď slovenský národ ustanovil Slovensko ako subjekt medzinárodného práva, ako suverénnu republiku. Z pohľadu histórie je 20 rokov naozaj krátke obdobie, takmer možno povedať, že to nie je história, no z pohľadu ľudského života je to významný úsek," povedal Gašparovič.

Prezident je presvedčený, že SR si ešte ako málo známa krajina svojou ústavou vybrala zjednocujúcu sa Európu. "Slovensko sa dočkalo aj ocenenia ústavy Radou Európy. V jej dokumentoch sa dočítame, že vďaka našej ústave sa nová republika stala právnym štátom," povedal.

Na margo ohlasov o potrebe novej ústavy Gašparovič upozornil, že ak niekto požaduje nový dokument, mal by predložiť relevantnú analýzu, ako aj charakteristiku nových hodnôt a princípov. Na druhej strane je rád, že Ústava SR nie je uzavretým, ale otvoreným dokumentom, vďaka čomu bolo možné bez väčších problémov prijať 11 jej novelizácií. Podľa prezidenta sa dokonalosť ústavy nemeria jej nemennosťou, ale súladom s potrebami praktického života.
Tu bude player