Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Začalo sa disciplinárne pojednávanie voči sudkyni NS SR Dane W.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predmetom disciplinárky je rozhovor Dany W. so sudkyňou Krajského súdu v Žiline Marcelou Malatkou z roku 2020, ktorého obsahom bolo aj disciplinárne konanie voči žilinskému sudcovi Danielovi Bérešovi.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Na Najvyššom správnom súde (NSS) SR sa v utorok ráno začalo disciplinárne pojednávanie vedené voči sudkyni Najvyššieho súdu (NS) SR Dane W. V prípade dokázania disciplinárneho previnenia jej hrozí preloženie na súd nižšieho stupňa. Dana W. trvá na svojej nevine.

Predmetom disciplinárky je rozhovor Dany W. so sudkyňou Krajského súdu v Žiline Marcelou Malatkou z roku 2020, ktorého obsahom bolo aj disciplinárne konanie voči žilinskému sudcovi Danielovi Bérešovi. Malatká v prípade figurovala v pozícii svedka.

Disciplinárne stíhaná Dana W. odmietla, že by chcela svoju kolegyňu alebo kohokoľvek iného ovplyvňovať. "Diskutovali sme o právnych problémoch, ktoré v tej veci vyvstali," podotkla.

Podľa svedkyne Malatkej jej Dana W. v roku 2020 povedala, že skutok, o ktorom svedčí v disciplinárke voči Bérešovi, by mohol byť trestným činom a mohlo by jej hroziť trestné stíhanie za neoznámenie trestného činu. "Spochybnila moju výpoveď a povedala slová, že 'ktovie, či si vôbec vypovedala pravdu'", dodala Malatká.

Dana W. zároveň ako členka odvolacieho disciplinárneho senátu neskôr rozhodovala o Malatkej, ktorá namietla svoju zaujatosť z dôvodu, že bola členkou senátu, ktorý rozhodoval v Bérešovej disciplinárke. Disciplinárnym previnením má byť aj skutočnosť, že Dana W. pri tomto rozhodovaní nenamietla svoju zaujatosť.

Účastníci konania na utorkovom pojednávaní neprejavili záujem uzatvoriť dohodu o vine a uložení disciplinárneho opatrenia. "Toto konanie nie je závažným disciplinárnym previnením, nie je disciplinárnym previnením, nie je porušením povinnosti sudcu," povedal obhajca disciplinárne obvinenej sudkyne Martin Hudák. Predmetom disciplinárky je podľa jeho slov bežný rozhovor kolegýň.

V utorok vypovedala aj exšéfka žilinského krajského súdu Eva Kyselová. Odmietla, že by sa spolu s Danou W. niekedy rozprávali o disciplinárnom stíhaní Béreša.

Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta navrhol disciplinárne obvinenej uložiť napomenutie, zástupkyňa ministerstva spravodlivosti navrhla disciplinárne opatrenie v podobe preloženia Dany W. na súd nižšieho stupňa.