Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Začalo sa pojednávať v prípade platinových sitiek

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetci obžalovaní svoju vinu odmietli.

Bratislava 16. júna (TASR) – Na Okresnom súde Bratislava I dnes začalo pojednávanie s obžalovanými Jurajom L., Jánom K. a Ondrejom B. v prípade takzvaných platinových sitiek. Všetci obžalovaní svoju vinu odmietli.

„V predmetnej veci som nevinný a nikdy som nespôsobil svojou činnosťou nič, čo by bolo v rozpore so zákonom alebo morálkou,“ uviedol na začiatku svojej výpovede Juraj L., ktorý v rokoch 2010 a 2011 pracoval na pozícii vedúceho služobného úradu Štátnych hmotných rezerv SR. Podľa jeho slov ho nikto neupozornil, že cena predávaného tovaru je výrazne vyššia ako cena, ktorú určil znalec. Nemal taktiež žiaden vplyv na výber znalca a vôbec ho nepoznal. Na otázku prokurátora, či sa niekedy o platinových sitkách rozprával s ďalším obžalovaným v tomto prípade Jánom K., zareagoval, že "na tému tejto konkrétnej položky som s ním nikdy nehovoril“.

Ďalší obžalovaný v tejto veci Ján K. vyhlásil, že je nevinný, ale viac k veci nevypovedal.

Podobne reagoval aj tretí obvinený, Ondrej B. „Ja sa necítim byť vinný, bol som oslovený na vypracovanie znaleckého posudku,“ povedal. Podľa neho znalecký posudok riadne vypracoval a odovzdal bez toho, aby ho niekto kontaktoval a ovplyvňoval. Znaleckú činnosť vykonával od roku 2002 a ročne vypracoval približne päť–šesť posudkov.

Vyšetrovanie v kauze podhodnoteného predaja takzvaných platinových sitiek Správou štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) trvalo viac ako dva roky. Obvinení boli nakoniec nominanti SDKÚ v SŠHR – bývalý vedúci úradník rezerv Ján K. a vedúci služobného úradu rezerv Juraj L. Okrem nich aj znalec Ondrej B.

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj za prečin nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.

Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s jeho majetkom. Pri predaji platiny pod cenu štát podľa obžaloby prišiel o viac ako 2,2 milióna eur.

Ide o jeden z mála prípadov, keď sa pred súd dostal aj znalec. Ondrej B. mal vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu než bola trhová hodnota sitiek.

Na nevýhodný predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Informovala v nich, že Správa štátnych hmotných rezerv SR predala v elektronickej aukcii 63.000 gramov sitiek s prímesou ródia za 667.000 eur.