Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Záchranári majú cez sviatky viac práce

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

K najčastejším dôvodom výjazdov záchranárov patria problémy pacientov s trávením. Tie súvisia s prejedaním sa, prípadne s diétnou chybou.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Počas vianočných sviatkov, ktoré sú synonymom oddychu a pokoja, si zdravotnícki záchranári neodpočinú. Počet výjazdov je v tomto období vyšší približne o tretinu. "Sviatočnú atmosféru im však pripomína ozdobený stromček, ktorý je na každej stanici, vianočné pečivo a ak to služba dovolí, tak spravidla si vychutnajú spoločne tradičnú večeru," uviedla hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková–Krčová.

Vianočné menu záchranárov je rôzne. "Záleží na konkrétnom regióne a miestnych zvykoch, či si dajú kapustnicu, prípadne hubovú polievku, a rybu so šalátom. V momente, keď dostanú pokyn z operačného strediska na výjazd, však musia do dvoch minút opustiť stanicu a ponáhľať sa k pacientovi, ktorý potrebuje pomoc," priblížila Lacyková–Krčová. Záchranári si dávajú aj malé darčeky, napríklad kávu či sladkosti. Naplno však sviatkujú až potom, keď im skončí služba.

K najčastejším dôvodom výjazdov záchranárov patria podľa Lacykovej-Krčovej problémy pacientov s trávením. Tie súvisia s prejedaním sa, prípadne s diétnou chybou. "Netreba zjesť všetko naraz, pretože sú sviatky a chceme si dožičiť, mali by sme jesť s mierou, aby sme sviatky prežili v dobrom zdraví," dodala hovorkyňa.

Upozornila, že osobitnú kapitolu tvorí alkohol, s ktorým súvisia následné úrazy, pády, fyzické poranenia po potýčkach vyvolaných pitím či dopravné nehody. "Ďalej sú to úrazy pri nesprávnom použití pyrotechniky, a žiaľ, aj pokusy o samovraždu v prípadoch osamelých či psychickými problémami trpiacich ľudí. Zdravotný stav počas vianočných sviatkov sa zhoršuje aj v prípade niektorých chronicky chorých pacientov," priblížila Lacyková–Krčová.

Špecifikom vianočných sviatkov sú tiež podľa jej slov prípady, kedy hospitalizovaní seniori požiadajú o prepustenie z nemocnice na vlastnú žiadosť, aby boli na sviatky s príbuznými a ich zdravotný stav sa im doma výrazne zhorší. Výsledkom je, že musia zasiahnuť záchranári a seniora po ošetrení prevezú opäť do nemocnice v horšom stave, než v akom z nej odchádzal. "Treba preto počúvnuť ošetrujúceho lekára, ak odporúča, aby senior zostal v zdravotníckom zariadení," uzavrela.