Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Záchranári od začiatku februára pomáhali pri 36 prípadoch podchladenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Najohrozenejší sú podľa záchranárov ľudia bez domova, ale napríklad aj ľudia v mokrom oblečení či seniori so zníženou mobilitou.

Bratislava 13. februára (TASR) - Záchranári od začiatku februára pomáhali pri 36 prípadoch podchladenia. "Našťastie, ani jeden z prípadov sa neskončil tragicky," uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Najviac prípadov podchladenia záchranári zaznamenali v Prešovskom kraji, a to osem. "Naopak, v Trnavskom kraji sme nezaznamenali žiaden prípad," doplnila hovorkyňa.

Podchladenie je jav, pri ktorom klesá teplota tela pod 35 stupňov Celzia, ozrejmili záchranári. Miernejšia forma sa prejavuje triaškou končatín, závratmi, zrýchleným dýchaním až apatiou. V ťažších prípadoch dochádza k zlyhávaniu životných funkcií, bezvedomiu a bez okamžitej pomoci hrozí smrť.

Najohrozenejší sú podľa záchranárov ľudia bez domova, ale napríklad aj ľudia v mokrom oblečení či seniori so zníženou mobilitou, ktorí sú dlhodobo v prostredí s nižšou teplotou ako 15 stupňov Celzia.

Záchranári pripomínajú, že včasná pomoc človeku ležiacemu na ulici môže v mnohých prípadoch zachrániť život či zmierniť následky podchladenia. V takom prípade odporúčajú osloviť ležiaceho a zistiť, či potrebuje pomoc. Ak je to potrebné, ľudia by mali zavolať záchranku a dostať podchladeného zo zimy do tepla.