Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Záchranári v Tatrách pomáhali dvom uviaznutým nemeckým horolezcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nachádzali sa pod vrcholom Tupej, ktorá má nadmorskú výšku 2284 metrov.

Vysoké Tatry 9. februára (TASR) - Dvaja nemeckí horolezci vo veku 31 a 29 rokov v pondelok (8.2.) vo večerných hodinách kontaktovali Horskú záchrannú službu (HZS) so žiadosťou o pomoc. Z HZS informovali, že lezenie Gálfyho rebra na Tupej vo Vysokých Tatrách sa im skomplikovalo tmou a nepriaznivým počasím.

Nachádzali sa pod vrcholom Tupej, ktorá má nadmorskú výšku 2284 metrov, fúkal tam veľmi silný nárazový vietor sprevádzaný snežením, čo výrazne sťažovalo orientáciu. Obom sa napokon podarilo vystúpiť na vrchol, avšak pokračovať samostatne do sedla Ostrvy už nevedeli.

Naproti im do terénu odišli štyria záchranári HZS z Vysokých Tatier spolu so služobným psom. Okrem zlého počasia komplikoval výstup záchranárov aj zľadovatený terén, v ktorom sa tvorili snehové vankúše, čo zvyšovalo lavínové nebezpečenstvo.

Horolezci zišli napokon v sprievode záchranárov k Popradskému plesu, odkiaľ boli transportovaní terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca. Záchranná akcia bola ukončená v skorých ranných hodinách.

V Tatrách trvá mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je od nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín, trvá tu prvý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Ako TASR informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, zvlášť problematické sú vysokohorské žľaby so severnou orientáciou a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa však vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny z nového alebo naviateho snehu, prípadne tvrdých dosiek. Počasie na horách dnes bude ovplyvňovať teplý, vlhký vzduch, ktorý bude prúdiť do našich horských oblastí od juhozápadu. Ráno bolo na horách prevažne zamračené, v nižších polohách ojedinele zmenšená oblačnosť. Vo vyšších polohách hmla a veterno. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus ôsmich do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch bola víchrica. Vietor juhozápadných smerov dosahoval miestami v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1500 metrov od päť do desať centimetrov nového snehu, a to najmä na južne orientovaných náveterných stranách kopcov. Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Na záveterných stranách sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh, ktorý nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný. Nový sneh bol sfúknutý do údolí na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov, kde sa ho miestami nachádza aj 50 až 60 centimetrov.